Nyíregyháza: október végéig elkészül az elkerülő út
2011. október 13., 11:10

Október végéig megépül a nyíregyházi keleti elkerülő út, amelynek elkészítése eddig birtokvita miatt húzódott. A beruházási területet kedden rendőri jelenlét mellett bírósági végrehajtó adta át a kivitelezőnek - közölte Kovács Ferenc, a város Fidesz-KDNP-s polgármestere sajtótájékoztatón csütörtökön a nyírségi nagyvárosban.

A 4-es és a 41-es főutat, illetve a Nyíregyháza és Nyírbátor közötti utat összekötő elkerülő út - amely egyben Ibrány, Nagyhalász és Kemecse városokat és környező településeiket csatlakoztatja az M3-as autópálya Nagykálló-Nagyszállás közötti fel- és lejárójához - 25 méternyi bekötő részét már építi a kivitelező - mondta az önkormányzati vezető. Hozzátette: a terület korábbi tulajdonosa, az Ny. Bővítés Kft. továbbra is tulajdonának vél ugyan egy három centiméter széles, 25 méter hosszú részt az építési területen, de ez a jogszabályok által megengedett 12 centis kitűzési hibahatáron belül van, így tovább már nem akadályozhassa a társaság a beruházás megvalósítását.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy az elkerülő út döntően már egy éve kész, csak a bekötő szakasza hiányzik a Nyíregyháza és Nyírbátor közötti út körforgalmi csomópontjánál birtokvita miatt. A kisajátítást hiába hagyta jóvá jogerős ítélettel a bíróság, és a földhivatal is bejegyezte a város tulajdonjogát a területre, de - ahogy fogalmazott - a korábbi tulajdonos eddig "mindent megtett, hogy a kivitelezést megakadályozza".

Bencze Antal, a kivitelező KE-Víz 21 Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a huzavona miatt a céget tízmilliós kár érte, hiszen többször kellett fel- és felvonulniuk az építési területen. Az útépítő "gépláncot" szállították többször oda és vissza, és csak a tréleres szállítás költsége óránként 10 ezer forintba került, nem beszélve a keverőtelep leállításairól és újraindításairól, illetve az érintett dolgozók béréről - magyarázta. Hozzátette: s mivel nincsenek jogviszonyban az Ny. Bővítés Kft.-vel, a költségeiket még ráterhelni sem tudják.

A cégvezető felháborítónak nevezte a helyzetet, és kijelentette: bármi történjen is, befejezik a bekötő útrész építését, s aztán majd vitatkozzanak a jogászok a három centiméterről, amit a korábbi földtulajdonos kedden a körforgalmi csomópont megdöntött szegélykövének alsó részén jelöltetett ki 25 méter hosszan egy földmérővel, annak ellenére, hogy a körforgalom területe az állam tulajdonában van. Kovács Ferenc megjegyezte: az építkezés befejezése után azonnal indítják a használatbabevételi eljárást. Ez szerinte gyors lesz, mivel az elkerülő út többi részét a hatóságok korábban már forgalomba helyezték.

Az Ny. Bővítés Kft. ellen a 2006 óta húzódó vita miatt a beruházó önkormányzat tavaly szeptemberben kisajátítási eljárást indított, ez ellen a társaság bírósághoz fordult, de jogerősen elvesztette a pert. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság kötelezte a kft.-t arra, hogy a 703 négyzetméteres területet - amiért a kisajátítás során a város 7 millió 30 ezer forintot fizetett - 2011. augusztus 3-ig adja át az útépítéshez. A magáncég ennek nem tett eleget, sőt megakadályozta a munkakezdést, ezért az önkormányzat végrehajtást és rendőri jelenlétet kért.

(MTI-fidesz.hu)