FIDESZ.HU > Vélemények > Publicisztika Nyomtatás
Ablak bezárása
Schöpflin: A kétharmados többség a nép követelése volt
Schöpflin György a Financial Times olvasói leveleket közlő rovatában hétfőn megjelent reagálásában azt írta: Bremmer a cikkel demonstrálta, hogy nem értette meg, mi történik Magyarországon. A képviselő szerint amikor a Fidesz vezette koalíció hivatalba lépett, az országot "térdre kényszerített állapotban" találta. A gazdasági helyzet rettenetes volt, a kormányzati szféra szétesőben, a szocialista kormány pedig korrupcióba süllyedt.
Létrehozva: 2011. október 17., 10:24 | Utoljára frissítve: 2011. október 17., 10:25

Az Orbán Viktor által elnyert kétharmados többség a nép követelése volt e zűrzavar eltakarítására - írja Schöpflin György. A University College London egyetem volt politikatudományi professzora szerint a kormány most ezt teszi, és "ez megjósolható módon felháborította a baloldalon azokat, akik a Fidesz reformjait antidemokratikusnak, tekintélyelvűnek, zsarnokinak, idegengyűlölőnek állítják be - lehet választani".  

A valóság azonban más. Az Alkotmánybíróság gyakorlatilag minden funkcióját megtartotta, csak a gazdaságpolitika egyetlen korlátozott területén nem avatkozhat be. A nemzeti bank ugyanolyan független, mint a szocialisták alatt volt, a törvényesség uralma pedig megerősödött, nem gyengült - írja a Fidesz EP-képviselője.

Schöpflin György szerint a nyomozó hatóságok bűnügyeket derítenek fel, köztük olyanokat, amelyeket politikusok követtek el, pártkötődéstől függetlenül. A médiatörvény, amely kiváltotta az ellenzék és az ő nézeteit papagájként ismételgető külföldiek át nem gondolt bírálatait, a megjósolt rettentő kimenetelek egyikét sem eredményezte. Az állampolgársági törvény, amelynek az a célja, hogy a szomszédos országokban élő magyarokkal Magyarországon ne külföldiként bánjanak, hasonlóképpen jól működik. Az új alkotmány bőven az Európában honos legjobb gyakorlat határain belül van, és jelentős a lakossági támogatottsága - írja Schöpflin György.

A képviselő válaszlevele szerint a magyarországi demokráciára más jelenti a veszélyt, mégpedig a szélsőjobboldali Jobbik, amely sikeresen tartja 12-15 százalékos támogatottságát. Úgy tűnik, a hazai és a külföldi ellenzéki tényezők meglehetősen képtelenek felfogni, hogy a Fidesz a magyarországi demokrácia leghatékonyabb védelme a Jobbik ellenében - áll Shöpflin György írásában. Ha a Ian Bremmerhez hasonló kommentátorok stratégiája a Fidesz meggyengítése a párt lejáratása révén - márpedig a jelek szerint ez a helyzet -, akkor igencsak meg kell gondolniuk, mit is akarnak - fejeződik be a képviselő levele.