FIDESZ.HU > Vélemények > Publicisztika Nyomtatás
Ablak bezárása
Szerény konzervativizmus
Kieron O'Hara - a Southamptoni Egyetem számítógép-tudományi tanszékének tanára, a vezető brit agytröszt, a Centre for Policy Studies tagja és több nagysikerű könyv szerzője - a konzervatív gondolkodás erényei mellett érvel korunkban, tehát a forradalmi változások korában. Ez izgalmas vállalkozás, mert valóban kérdéses, hogy lehet-e konzervatív válaszokat adni egy radikálisab változó korban: szerzőnk meggyőzően érvel az igen mellett.
Létrehozva: 2011. október 20., 12:09

A konzervatív ideológiát - szemben a szocialista vagy liberális gondolattal - a változás érdekli. A konzervatív ember óvatos a változással. Tart attól, hogy veszélybe kerülnek értékei, kételkedik abban, hogy a változás jót hoz, nem hisz az emberi természet javíthatóságában, ezért nem támogat olyan kormányzati politikát, ami radikálisan beavatkozik az emberek életébe. Csak kis változásokra hatalmaz fel, számol a döntések kedvezőtlen mellékhatásaival, nem bízik abban, hogy az állam jó döntéseket hozhat, ezért a központosítás helyett a lokális szereplőket erősíti. Miért gondolkodik így a konzervatív ember egy olyan korban, amely igen összetett, nagyon gyorsan változik, ezért nagyon gyors és mélyreható váltásokat igényel az élet minden területén?

Éppen ezért! Szerzőnk szerint eljött a szerény konzervativizmus ideje, amely kételkedik a kormányzati döntések megalapozottságában és az eredmények kiszámíthatóságában: ezért csak nagyon kis adfagokban változtat. A tudás alapelve szerint korunkban a döntéshozó - legyen az kormány. vállalati vezető vagy egyén - nem rendelkezik a jó döntéshez szükséges tudással. Ráadásul - ahogy azt Burke tartotta - az ember tökéletlen, ezért csak nagyon óvatosan szabad olyan döntést hozni, ami jelentős változást hoz.

A teljes publicisztikát a Heti Válasz e heti számában olvashatja.