Klímacsúcs: megkezdődött az utolsó előkészítő tárgyalás
2011. október 20., 18:16
A decemberben Durbanban, az ENSZ égisze alatt megrendezendő klímacsúcsot előkészítő utolsó magas szintű tárgyalási forduló kezdődött meg csütörtökön a Dél-Afrikai Köztársaságban, Stellenboschban - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Az egyeztetésen Magyarországot Olajos Péter, az NFM helyettes államtitkára képviseli. A konzultáció célja a reálisan elérhető eredményeket és célokat meghatározó politikai iránymutatás kialakítása, a durbani klímatárgyalásokon részt vevő szakértők számára. Olajos Péter jelezte: a kívánt előrehaladás és a megállapodás megalapozása érdekében a kétnapos tanácskozás napirendjén szerepel a decemberi klímacsúcs dél-afrikai elnökségének módszertana és forgatókönyve is. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a Magyarországot közvetlenül érintő kérdések közül a megbeszélések tárgya lesz a klímafinanszírozás (Zöld Klíma Alap) és a kiotói jegyzőkönyv jövőjének ügye. Az informális megbeszéléseken emellett várhatóan felmerül a szén-dioxid kvóták (AAU) és a rugalmassági mechanizmusok kérdésköre is.

(MTI-fidesz.hu)