Tisztáldozatok
2011. október 21., 08:39

Sinkovics Ferenc: Jól bizonyítja a dolog mesterséges és kitervelt jellegét, hogy épp Heller Ágnest és Kertész Ákost helyezte a harc első vonalába az ellenség. Két, nyolcvanon túl járó ember, szemmel láthatóan mindenfajta bajjal és átokkal, amit egy embernek a nyolcvanon túli öregség okozhat. Nemcsak a szellemi értelemben vett éleslátás kopik meg a legtöbb idős emberben eddigre, de az ítélőképesség is, hogy a tájékozódás reflexeiről már ne is beszéljünk. Nem véletlen, hogy őket választotta ki a liberális oldal a kemény odamondogatásokra, nem törődve azzal sem, hogy ezek az emberek milyen módon kompromittálódnak majd a harcban. Mint ahogy morálisan szinte egész életművét lenullázta Heller Ágnes, amikor cinikus módon megtagadta – mit megtagadta? – letagadta a 2006. október 23-i rendőrterrort, annak minden meghurcoltjával, súlyos sebesültjével, az utcákat festő vérrel együtt. Kertészt pedig még előbbre taszították, messze a lövészárkok elé, egy olyan genetikai okfejtés terepére, amelyet egyébként a Nürnbergben megsemmisített nácizmus, tehát a legfőbb gonosz védjegyének tartott eddig a balliberális oldal. Kertész elveszett, vannak olyan irodalombarátok, akik már híres regénye, a Makra erényeit is vitatják, nemcsak a genetikai nyilatkozatát.

(Magyar Hírlap, 2011. október 21.)