2012-ben az államadósság áll a fókuszban + videó
2011. október 24., 12:42
A Fidesz-KDNP frakcióülésen rész vett Orbán Viktor és Matolcsy György. Az ott elhangzottakról Lázár János számolt be hétfői sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök több mint egyórás összefoglalót adott a hazai és nemzetközi gazdasági környezetről, melyben a 2012-es költségvetés terve született. Orbán Viktor beszélt a 2010-es, 2011-es és a 2012-es esztendők kihívásairól is – mondta el a frakcióvezető. Lázár János kitért arra, hogy a frakcióülésen a költségvetésen túl szóba került az államadósság, a munkahelyteremtés és az adórendszer kérdése, és beszéltek a devizahitelesek helyzetéről, az önkormányzati finanszírozásról is.

A kormányfő szerint attól függ 2012-ben az Európai Unió tagországainak a sorsa, hogy az államadósságot hogyan tudják kezelni. Azok az országok lesznek nehéz helyzetben, akiknek a GDP-hez viszonyítva nagyon magas az államadósságuk. A frakcióvezető emlékeztetett: amikor átvették a kormányzást, akkor 82 százalékos volt az államadósság mértéke. 2012 legfontosabb kihívása, hogyan csökkenthető az államadósság. Azok az országok, ahol 2012 végén nagyon magas lesz az államadósság mértéke, azok várhatóan az összeomlás szélén fognak táncolni – jegyezte meg. Lázár János szerint ma Európában 7-8 ország van, ahol csökkenthető a költségvetési hiány és az államadósság, ezek közé tartozik Magyarország is.

Kevesebb államadósság, és kisebb költségvetési hiány – ez alapozhatja meg azt az elrugaszkodást, amely nem jelent kevesebbet, mint távolodni az Európai Unió és az eurózóna súlyos válságától – fogalmazta meg a jövő évi költségvetés legfontosabb céljait Lázár János. Minden adósságból finanszírozott gazdaságnak megvan az a költségvetési hiány mérete, mely fölött dinamikusan növekszik, és amely alatt dinamikusan csökken az államadósság mértéke, ezért kell hazánkban 2,8 százalék alatt tartani a hiányt – fejtette ki a frakcióvezető, hozzátéve: az a kérdés, hogy a görög-úton járunk, vagy megpróbáljuk a helyzetünket stabilizálni.

Lázár János arra is felhívta a figyelmet, hogy az unió, és elsősorban Németország gazdasági nevekedése, vagy adott esetben stagnálása érdemben fogja befolyásolni a magyar gazdaság növekedési lehetőségeit, ezért védelmi típusú a 300 milliárd forintos tartalékot tartalmazó 2012-es költségvetés. A frakcióvezető elmondta azt is, hogy az év végére még nagyobb összegű tartalék képzésére is lehetőség nyílhat. Hiába védelmi típusú a költségvetés, a kormány nem mondott le arról, hogy új munkahelyeket teremt. A munkahelyteremtésnek állami eszközei lesznek, 200 ezer új munkahelyről beszélünk - fűzte hozzá a politikus. Elmondta azt is, hogy a jövedelempótló rendszer felülvizsgálata zajlik. A közfoglalkoztatás az első lépés az inaktív csoportok munkaerőpiacra történő visszavezetéséhez – fűzte hozzá.

A frakcióülésen szóba került az adórendszer kérdése is. Egyértelmű a frakció és a kormány álláspontja: a munkajövedelmek után a munkavállalók kevés adót fizessenek, és a fogyasztást, különösen a luxusfogyasztást terhelő adók növekedjenek. Lázár János aláhúzta: a költségvetés azt a célt tűzi ki, hogy egy alulról nyitott középosztályt erősítsen. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalóknak - és azoknak akik belépnek a munka világába fiatalként vagy új munkavállalóként - legyen reális lehetőségük arra, hogy a középosztályba kerüljenek – fejtette ki. A felzárkóztatásra a jövő évi költségvetés 39 százalékkal tervez többet az ideinél – mondta el.

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy jelentős ágazati átalakulások várhatóak 2012-ben. Készen van az önkormányzati, köznevelési, felsőoktatási törvényeknek a szövegtervezete, és az egészségügyi átalakítás jogszabályi megalapozása folyamatban van. Ezek a rendszerek 2012 második félévében indulhatnak.

A frakcióülésen szóba került a devizaadósok helyzete is. Orbán Viktor kormánya nevében kifejezte abbéli szándékát, hogy a devizahitelesek arányát és számát folyamatosan csökkenteni kell a hitelezői bizalom megtartása és az otthonok védelme miatt. A képviselőcsoport azt várja a kormánytól, hogy határozottabban lépjen fel, és ne engedje meg, hogy a bankok elszabotálják a végtörlesztéssel kapcsolatos, már elfogadott törvényt. Van egy ellenállás a bankok részéről, melyet meg kell törni – ez volt a frakció kérése. A miniszterelnök rövid időn belüli megoldást ígért – mondta el Lázár János. A jóvátételi adóra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, a keddi napon - az MSZP kivételével - tanácskozni fognak az ügyben parlamenti a pártok.

"Hajrá, sok sikert kívánunk!" – válaszolta Lázár János a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalícióra vonatkozó kérdésre. A házszabály szerint kell eljárni a Ház vezetésének – fűzte hozzá. Elmondta, ha Kövér László hazatér Dél-Amerikából, akkor áttekinti a helyzetet, és majd dönt a kérdésben, illetve javaslatot tesz. Lázár János szerint a Demokratikus Koalíció frakcióalapítási ügye jogi és nem politikai kérdés.

(fidesz.hu)