Hódmezővásárhely: vitafórum a regionalitás jelenéről és jövőjéről
2011. október 25., 13:19
A jólét terén mutatkozó különbségek felszámolása az Európai Unió egyik fontos célja, de vajon hogyan tud lendületet adni a Dél-Alföld fejlődésének? Az uniós regionális politika jelenéről és jövőjéről szól az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának újabb Állampolgári Fóruma, amelynek október 29-én Hódmezővásárhely ad otthont. A lakosok kérdéseire Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő és a téma szakértői válaszolnak.

Az Unió kiemelt célja a közösség egyes területei között mutatkozó gazdasági és fejlettségbeli különbségek mérséklése, költségvetésének több mint egyharmadát erre fordítja. A térség jövője szempontjából kiemelt jelentőségű, hogyan lehet kihasználni azokat a lehetőségeket, amelyeket az Európai Unió kohéziós és regionális politikája biztosít a felzárkózáshoz.

A Dél-Alföldi Regionális Operatív Program keretében az Unió 2007 és 2013 között összesen 881 millió euró forrást juttat a térségbe. A támogatások célja, hogy az innováción keresztül erősítsék a gazdasági versenyképességet, fellendítsék a foglalkoztatást, javítsák a települési és környezeti feltételeket, s ezáltal csökkentsék a területi egyenlőtlenségeket. Az EU a források egy részét a határokon átívelő, és a régiók közötti együttműködést szolgáló projektekre szánja.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Hogyan segíti az Európai Parlament a gazdasági növekedést, a munkahelyteremtést és a vidék fejlesztését? Mit jelent mindez a Dél-Alföld számára? Mi jelenthet kitörési pontot a térség számára? Ezek a témák, illetve a lakosság kérdései állnak a középpontjában annak az Állampolgári Fórumnak, amelyet az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája szervez október 29-én Hódmezővásárhelyen, a Fekete Sas Rendezvényházban.

„Számítunk azoknak az embereknek a részvételére, akiknek fontos az Unió és a Dél-Alföld jövője  mondta Lővei Andrea, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának megbízott vezetője. Az Állampolgári Fórum lehetőséget biztosít arra is, hogy egy közvetlenül választott európai parlamenti képviselővel, valamint a téma szakértőivel vitassák meg ezeket a kérdéseket, és bepillanthassanak az uniós döntéshozatal folyamatába.”

Az Unió kohéziós és regionális politikáit, és ezzel összefüggésben a Dél-Alföld jövőjét elemző beszélgetésen részt vesz Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottságának tagja, Kajdi Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fejlesztési Koordinációs Főosztályának vezetője, és Tóth Róbert, a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség projektmenedzsere, akik az uniós, a nemzeti és a regionális szintű folyamtokról nyújtanak tájékoztatást. Új szempontot hoz a beszélgetésbe Dr. Fejes Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa, a határokon átívelő együttműködések alapos ismerője, valamint Dr. Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára, aki a gazdaság és a környezet szempontrendszerének összehangolásáról tart előadást.
Az Állampolgári Fórum után egy kreatív-interaktív játék következik, amelyben Csongrád és Békés megye középiskolás diákjai humoros helyzetgyakorlatokkal mérik össze tudásukat és talpraesettségüket. A verseny győztesei és diáktársaik az EUROSCOLA program keretében elutazhatnak Strasbourgba, az Európai Parlament egyik központjába, hogy több száz európai társukkal együtt maguk is átélhessék, milyen európai parlamenti képviselőnek lenni.

(fidesz.hu)