Új demokraták
2011. október 29., 09:47

Nagy Ervin: A „nem tetszik a rendszer” névre keresztelt budapesti tüntetésen (nem megemlékezésen) a szónokok ismét tartalommal töltötték fel a szociálliberális tematikai űrt. Most még gyáván bújócskázva, de megmutatta magát egy, az MSZP sarától is tisztulni kívánó baloldali politikai erő. Még kínosan kerülték a liberális szót (hisz az a gazdasági válságban betöltött bűnös szerepe miatt szitokszóvá vált), helyette a demokratikusat használták. Jól bevált, hazug receptet követve sajátították ki e fogalmat. Pedig a demokrácia mindig a „kell” és „van” fogalmak közé szorul, és elfogadhatatlan az a filozófiai diskurzus, amelyben a „kell” kategóriába csupán a liberalizmus értékeit soroljuk. A sokszor idézett konzervatív filozófus, Molnár Tamás (Thomas Steven Molnar) is erre hívja fel a figyelmet: „Más ideológiákkal szemben a liberalizmus azzal az előnnyel rendelkezik, hogy nem ideo-lógiának, hanem a normális létezésnek tünteti fel magát”.

(Magyar Hírlap, 2011. október 29.)