Gulyás: Magyarországon nincsen kettős mérce + videó
2011. november 7., 11:43
A javaslatot támogató parlamenti pártok szándéka arra irányul, hogy az 56-os forradalom utáni megtorlások megrendelőit és az akkori igazságszolgáltatás szereplőit felelősségre vonják - mondta Gulyás Gergely országgyűlési képviselő az emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségét célzó fideszes javaslattal kapcsolatban hétfőn a köztévé Ma reggel című műsorában.

A büntetőjogban a visszamenőlegesség tilalma nem léphető át – mutatott rá Gulyás, hozzátéve, hogy ő a Zétényi-Takáts törvény ügyében hozott alkotmánybírósági döntést komoly hibának tartja. Hangsúlyozva azt, hogy a jelenlegi és a korábbi javaslat között nincs összefüggés, kifejtette: a Zétényi-Takáts törvény az elévüléssel kapcsolatban azt mondta ki, hogy az elévülés nyugodott mindaddig, amíg a magyar állam a diktatúra miatt nem volt abban a helyzetben, hogy ezeket a bűncselekményeket üldözni tudja.

A képviselő kiemelte: a nemzetközi jogi kötelezettségekből fakadóan – egy korábban hazánk által ratifikált egyezmény alapján -, a nemzetközi büntetőjog a belső jogba való átültetés nélkül is lehet része a büntető ítélkezésnek. Ennek ellenére ez Magyarországon nem lett a belső jog része – tette hozzá a képviselő.

Egy újságírói felvetésre válaszolva Gulyás elmondta: a cél az, hogy világossá tegyük, Magyarországon nincsen kettős mérce. Magyarázatképp hozzátette: vagy egyetértünk abban, hogy senkit nem lehet 30-40 év után felelősségre vonni, vagy elfogadjuk azt, hogy a totalitárius diktatúrák olyan súlyos bűnöket követtek el, hogy a „98 éves csendőrtisztet éppúgy felelősségre kell vonni, mint a megtorlásokat elrendelő, hasonló korú egykori pártvezetőt”.

(hirado.hu-fidesz.hu)