Költőzseni mint pártáruvédjegy
2011. november 8., 09:41

Megyeri Dávid: Érdemes felidézni, mióta található a szobor mintegy a parlament hátsó udvarában. 1980-ban a költő születésének hetvenötödik évfordulójára állították. Miért épp oda? Hisz harmincegy évvel ezelőtt a parlament közvetlen környezetében nem lehetett annyira szabadon közlekedni, mint ma. Aki nem az országházban dolgozott vagy a parlamaneti könyvtárba igyekezett, nemigen időzhetett fesztelenül arrafelé. Nem véletlen, hogy csak fű veszi körül az alkotást, nem alakítottak ki körülötte sétálórésztr, kerti bútorokkal, hogy el lehessen időzni a közelében. (...) Még a hetvenedik születésnapjára sem döntöttek méltó alkotás felállításáról. Igaz, 1975-ben más kapott emlékművet. Ekkor avatták fel az agg Károlyi Mihály szobrát a parlamenttől északra, mai helyén. Feltehetőleg Tisza István mggyilkolásában is vétkes, a véres kommün, majd Trianon előidézésében is oroszlánrészt vállaló volt államfő közelebb állt az állampárt szívéhez, mint a kommunista pártból a harmincas évek elején kizárt, elüldözött József Attila.

(Magyar Nemzet, 2011. november 8.)