Van egy költségvetési helyzet, amit figyelembe kell venni
2011. november 8., 12:38
Az Egyszerűsített Vállalkozói Adóról (EVA) beszélt a TV2 Mokka című műsorában Rogán Antal.

A hétfői napon a kormány elég világosan elmondta, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben nem lehetséges az EVA megtartása – közölte Rogán Antal. Emlékeztetett arra, hogy amikor az EVA bevezetésre került, akkor a legmagasabb SZJA-adókulcs 30 százalék felett volt, ma viszont 16 százalékos adókulcsról beszélünk. Ha megszűnésre kerül az EVA, akkor ki kell bővíteni az általány-adózás lehetőségét a személyi jövedelemadón belül. Ma is van általány-adózási lehetőség, de a plafont felvinnénk az éves bevétel tekintetében 15-ről 25 millió forintra – mondta el az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke.

Aki ezt a lehetőséget választja, az a személyi jövedelemadó-kereten belül ugyanúgy általányban számolhat el költséget, mint az EVA rendszerén belül. Ha a vállalkozónak alkalmazottja van, akkor elismerhetővé kell tenni a munkabért és annak összes költségét, tehát a járulékokkal együtt összevonhatóvá kell tenni költségelemként – fejtette ki a Fidesz frakcióvezető-helyettese, hozzátéve: egy ilyen megoldáson dolgoznak. Azt gondoljuk, hogy az EVA csak úgy szüntethető meg, hogyha van ilyen megoldás – jegyezte meg.

Rogán Antal arról is beszélt, hogy a frakció arra is javaslatot tett a kormánynak, hogy gondolja végig azt, hogy jövőre csak az adókulcsa és a határa változzon az EVA-nak, és csak 2013-tól szűnne meg, és ezzel  egyidejűleg kerüljön bevezetésre az általány-adózás az SZJA-n belül. Lenne elég idő Brüsszellel leegyeztetni azt, hogy esetleg az ÁFA rendszerén belül valamilyen általány-adózás lehetőségét megnyissuk – fűzte hozzá.

Rogán Antal szerint nem jövőre, hanem 2013-től kellene kivezetni az EVA-t, de felhívta a figyelmet a költségvetés nehéz helyzetére. Van egy költségvetési helyzet, amit figyelembe kell vennünk – jegyezte meg. A politikus emlékeztetett arra, hogy a hazánk ellen – az MSZP-s kormányok miatt – 2004 óta túlzott deficiteljárás zajlik.

Az Országgyűlés által elfogadott kamat-plafon, a referencia-kamathoz kötés 2012. január 1-től él –mondta el a fideszes képviselő. Szigorúan szabályozzuk a kamat alakulását a következő esztendőtől a banki szférában, tisztességes magatartásra kényszerítve őket - szögezte le Rogán Antal.

(fidesz.hu)