Láng: Kerületünkben felkészült, tudatos emberek élnek
2011. november 9., 11:12
Balsai Istvánt, a városrész korábbi országgyűlési képviselőjét a közelmúltban alkotmánybírói tisztségbe emelték, ezért Budapest II. kerületében november 13-án, vasárnap időközi országgyűlésiképviselő-választást tartanak. Láng Zsoltot, a Fidesz–KDNP jelöltjét, a kerület polgármesterét az aktuális helyzetről és választási programjáról kérdeztük.

– A rendszerváltás óta mindig jobboldali volt a II. kerület egyéni képviselője. Mi most a tétje az időközi választásnak?

– Kerületünkben felkészült, tudatos emberek élnek. Itt mindig magasabb a választási részvétel, mint bárhol másutt az országban. Nálunk 2004. december 5-én – szemben az országos arányokkal – a kettős állampolgárságról szóló népszavazás is érvényes és eredményes lett volna. Bízom abban, hogy most sem törik meg a hagyomány. Kormányunk mintegy másfél éve kétharmados társadalmi felhatalmazással kezdte meg tevékenységét. Halaszthatatlan reformokra kényszerül, miközben a világgazdasági válság és az eurózóna nehéz helyzete is különös erőfeszítésekre készteti. A lakosság erről a munkáról olyan alkalmakkor tudja a leghitelesebben kifejezni a véleményét, mint amilyen az időközi választás is. Ezért gondolom, hogy az esemény jelentősége túlnő egy szokványos voksoláson.

– Ön most is parlamenti képviselő. Miért indul az egyéni mandátumért?

– Más a státusa, a felelősségi köre az egyéni és a pártlistán bejutott országgyűlési képviselőnek. Utóbbi honatya azért kerülhetett a parlamentbe, mert pártja jól szerepelt az országgyűlési választáson, és a személyét érdemesnek találta a listás jelölésre. Az egyéni képviselőt választókerületének szavazói közvetlenül bízzák meg, és elsősorban a körzetéért dolgozik. Tizenhetedik éve vagyok tagja a II. kerületi önkormányzatnak, és ötödik éve végzem polgármesteri munkámat. Választási siker esetén megerősödne felhatalmazásom a helyi közösség képviseletére. Jelenleg is számtalan olyan ágazati törvénnyel foglalkozik a parlament, amely új irányt szabhat a legkülönbözőbb területeken. Mint polgármester naponta szembesülök olyan problémákkal, amelyeknek korrekciójára a törvényhozásban módosító javaslatot tehetek. Ismeretes, hogy 2014-től összeférhetetlen lesz a polgármesteri és a képviselői munka. Addig azonban – a kerület érdekében is – fel kell használni minden lehetőséget, amely az ország átalakításának intenzív folyamatában a jobbításra kínálkozik. Három év múlva aztán a választók és a jelölőszervezetek eldönthetik, kit és milyen feladatkörben látnak majd szívesen.

– Az ellenzéki jelöltek közül Karácsony Gergely (LMP) a rendszer lebontása jelszóval kampányol, Lévai Katalin (MSZP-támogatottsággal) pedig a kirekesztés ellen és a szegények megsegítése mellett áll ki. Ők már arról is beszéltek, hogy a második forduló előtt visszalépnek a másik javára ön ellenében, igaz, már másnap visszavonták az ötletüket. Mi erről a véleménye?

– Gyengeségnek tartom, hogy egymással és velem foglalkoznak a saját programjuk helyett. Ellenfeleim szlogenjei leginkább azért tűnnek komolytalannak, mert kevés mögöttük a gazdasági és politikai realitás. A kerületért nem sokat tettek, és kampányígéreteikben is nehéz alternatívát, érdemi, megvalósítható gondolatot találni.

A teljes interjút a magyarhirlap.hu-n olvashatja.

(magyarhirlap.hu - fidesz.hu)