Drámai reáljövedelem-esés a Gyurcsány-éra alatt
2011. november 10., 08:52

Gazdag László: Magyarországon a 2000-2002 közötti többlépcsős, jelentős béremelkedés (az Orbán-kormány minimálbér-emelése 19600 Ft-ról 50000 Ft-ra, a Medgyessy-kormány 50 százalékos közalkalmazotti béremelése) után a reálbérszínvonal az EU-átlag 40 százaléka volt (az egy főre jut GDP pedig a 65 százaléka), míg ez 2010-ben már csak 22 százalék (a GDP-átlag pedig 62). A reálbérszínvonal zuhanása a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idejére esett (2005-2010), ami tudatos volt, megint csak a fentebb említett Bokros-logika jegyében. Illetve, a reálbérszínvonal csökkenésében a felpörgetett, de pénzügyileg megalapozatlan (tehát az eladósodás terhére történő) autópálya- és metróépítési program, valamint a multiknak nyújtott támogatások megnyolcszorozódása (2001-hez képest) is szerepet játszott. Hangsúlyozom, hogy ez a "gazdaságpolitika" (nevezzük inkább kóklerkedésnek!) tornázta vissza a GDP-arányos államadósságot az 1993-as csúcsra, 83 százalékra, és nem a béremelések.

(Magyar Nemzet, 2011. november 10.)