Orbán Viktor nyitja meg a világfórumot
2011. november 17., 09:27
Orbán Viktor miniszterelnök nyitja meg csütörtökön a Tudomány Világfórumát (WSF), amelynek immár ötödik alkalommal ad otthont Budapest.

A szombatig tartó világfórumot A tudomány átrajzolódó világtérképe (The Changing Landscape of Science) témában a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) az UNESCO-val, a Nemzetközi Tudományos Tanáccsal (ICSU), valamint a Science folyóiratot kiadó Amerikai Tudományfejlesztő Társasággal (AAAS) együttműködésben szervezi.

Száznál több országból érkeznek a résztvevők: a legkiválóbb kutatók és a legmagasabb rangú döntéshozók, köztük Nobel-díjas tudósok, tudományügyi miniszterek, a tudománydiplomácia vezetői, a világ legnagyobb K+F befektetői, valamint a legnevesebb nemzetközi tudományos folyóiratok képviselői. Az elhangzó közel száz előadásban a résztvevők a tudomány világunkat formáló hatását elemzik majd.

A WSF csütörtöki megnyitóján köszöntőt mond Pálinkás József, az MTA és a WSF elnöke, Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója, Li Jüan-ce (Lee Yuan Tseh) Nobel-díjas kémikus, az ICSU elnöke, Alan I. Leshner, az AAAS vezérigazgatója, Aloizio Mercadante, Brazília tudományügyi minisztere. A résztvevőkhöz videoüzenetet intéz Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára, s a fórumot az űrből a Nemzetközi Űrállomás asztronautái is köszöntik.

(MTI-fidesz.hu)