Ágh: Ösztönözzük a gyermekbarát meghallgatószobák létrehozását
2011. november 22., 18:37
1959 óta november 20-a a gyermekek jogainak világnapja. Ehhez kapcsolódva jelentette be a hétvégén Navracsics Tibor, a közigazgatási és igazságügyi tárca vezetője, hogy miniszteri rendelet keretében gyermekbarát meghallgatószobák létrehozását kezdeményezi - olvasható a Fidelitas portálunkhoz kedden eljuttatott közleményében.

Mint írják: a 2010-es bűnügyi statisztikák szerint Magyarországon a gyermek- és fiatalkorúak sérelmére több mint 15 ezer bűncselekményt követtek el. Ebből a 14 évnél fiatalabb sértettek esetében több mint 6000 bűncselekményről beszélhetünk – amellett, hogy tudjuk, nem minden eset válik ismertté.

A gyermekbarát meghallgatószobák kötelező használata és azok megfelelő felszereltsége nagymértékben csökkenti a gyermekeket érő traumát. A cél az, hogy a bűncselekmények gyermekáldozatai az eljárás során ne válhassanak még egyszer áldozattá.

A miniszteri rendelet értelmében a rendőrség köteles minden 14. életévét be nem töltött gyermeket a gyermekbarát meghallgatószobában meghallgatni, ezért a kormányzat célja, hogy 2014-ig legalább minden megyeszékhelyen kialakításra kerüljenek e helyiségek.

Ágh Péter országgyűlési és városi képviselőnek, a Fidelitas elnökének kezdeményezésre Szombathelyen az elsők között rendeztek be ilyen típusú meghallgatószobát. A fejlesztés az önkormányzat támogatásával valósult meg.

A Fidelitas önkormányzati képviselőinek segítségével kívánja segíteni a gyermekbarát meghallgatószobák mielőbbi létrehozását. Így a közeljövőben például Székesfehérváron és Miskolcon tervezik ennek kivitelezését - zárul a közlemény.

(fidesz.hu)