Orbán Viktor is előadást tart a Máért ülésén
2011. november 24., 08:25
Csütörtökön folytatódik a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) tizedik plenáris ülése a Parlamentben, a rendezvényen előadást tart Orbán Viktor miniszterelnök.

A tanácskozást Kövér László házelnök és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes nyitotta meg szerdán, ezt követően zárt ülésen több szakbizottsági beszámoló és a stratégia megvitatása következett.

Kövér László megnyitójában arról beszélt, hogy az elmúlt húsz esztendő magyar nemzetpolitikai teljesítménye - jó néhány enyhítő körülmény ellenére - a magyar politikai osztály "műve és felelőssége". Úgy fogalmazott: a felelősségünk nem egyenlő, de közös, és nincs felmentés alóla.

"Ennek a nyomasztó felelősségnek a kiporciózását" rövid távon, nem mindig méltányosan, a választópolgárok, hosszabb távon - "megfellebbezhetetlenül" - a magyar történelem végzi el - mondta. A kialakult helyzetnek - tette hozzá - természetesen van megoldása, és ebben a megoldásban segíthet a Máért felelős munkája.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a felvidéki vállalkozó Boldoghy Olivér szlovák állampolgárságtól való megfosztásáról szólt. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes jelezte: Magyarország jogsegélyt nyújt mind Boldoghy Olivérnek, mind sortársainak, mint fogalmazott, "nemzettársainknak". Azt mondta: ez az ügy messzemenően rávilágít arra, hogy mennyire ellentétes az Európai Unió étoszával az, amit Szlovákia ebben a kérdésben képvisel.

A Máért tanácskozására Erdélyből meghívást kapott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Polgári Párt, a Vajdaságból a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, Kárpátaljáról a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, a Felvidékről a Magyar Koalíció Pártja, Horvátországból a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége és a Magyar Egyesületek Szövetsége, míg a Muravidékről a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség. Répás Zsuzsanna a szlovákiai Híd-Most formáció részvételével kapcsolatban azt mondta: a párt önmagát zárta ki az együttműködésből.

(MTI-fidesz.hu)