Határokon átnyúló kiállás Boldoghy Olivér mellett
2011. december 1., 11:20
A Magyar Néppárti Képviselőcsoport öt tagja, Gál Kinga fideszes, Bauer Edit és Mészáros Alajos felvidéki, valamint Tőkés László és Sógor Csaba erdélyi néppárti európai parlamenti képviselők emeltek szót az EP tegnap esti plenáris ülésén Boldoghy Olivér ügyében. A magyar képviselők szerint az eset elfogadhatatlan és szembe megy az európai értékekkel.

Bauer Edit felvidéki képviselő úgy vélte: a szlovák törvény már európai problémává vált, mert az alapszabadságok korlátozásához is vezet. A néppárti politikus szerint az eset az abszurditás határát súrolja és nem egyeztethető össze a szabadság, biztonság és igazságosság térségének építésével. Mészáros Alajos beszédében kiemelte: számos területen ma már az Unió egységes, "a kettős állampolgárságot illetően mégis megengedi, hogy ez a téma kikezdje egységét és presztízsét". "Intézményeinktől elvárjuk, tegyenek annak érdekében, hogy az EU-n belüli többszörös állampolgárság ne hozhassa hátrányos helyzetbe a polgárokat" - fogalmazott.

Tőkés László EP-alelnök tűrhetetlennek és tarthatatlannak nevezte, hogy Boldoghyt "magyar önazonosságának nyílt vállalása miatt" fosztják meg állampolgárságától. Sógor Csaba úgy vélte, a nemzetek Európájában a nemzetek határai a legtöbb esetben nem esnek egybe az államok határaival, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ez ne okozzon feszültségeket az államok között.

***

Használható-e az állampolgárságtól való megfosztás szankcióként egy uniós állampolgár ellen? - Gál Kinga felszólalása

Köszönöm a szót Elnök Úr!

Egy megdöbbentő jelenségre szeretném felhívni a Parlament illetve a Bizottság figyelmét, amit itt már képviselő kollégáim is ecseteltek: a helyzet abszurditása miatt tartozik ez szerintünk mind a Bizottság mind a Parlament figyelmébe. Boldoghy Olivér szlovákiai magyar lakostól megvonták a napokban szlovák állampolgárságát csak azért, mert felvette egy másik uniós tagállamét, történetesen a magyart.

Ezzel azt üzeni Szlovákia, hogy egy uniós állam polgára, ha felveszi egy másik uniós állam állampolgárságát, értéktelenné, nélkülözhetővé válik.

Kérdés az, hogy használható-e az állampolgárságtól megfosztás szankcióként egy állampolgár ellen, aki születése óta életvitelszerűen él az ország területén, a szülőföldjén, és ott fizet adót. Nem mondható, hogy a személy megszakította volna kötődéseit az állam felé.

A jogfosztás ezen módja ellenébe megy a közösségi bizalomnak, és a szlovák alkotmánynak is, miszerint senkit nem lehet akarata ellenére megfosztani szlovák állampolgárságától.

Ez a súlyos lépés, az egész kisebbségi magyar közösséget rendszeresen érő megfélemlítések részeként tudható be. Az az üzenete, hogy a magyarok másodrendű állampolgárok Szlovákiában.

Ez nem hagyható szó nélkül az európai porondon, hiszen az uniós szellemiség középpontjában az ember, az európai polgár, és annak jogainak és identitásának tisztelete kell álljon.

(EPP-HungarianPress)