Mikulás mosásban
2011. december 7., 09:03

Forró Péter: Akadtak földhözragadt halandók, akik eddig azt hitték, mosni leginkább ruhát, esetleg aranyat, olykor pénzt szokás. Persze mindig felbukkan egy-két aberrált, aki a gyerekét tuszkolja be büntetésből a mosógépbe, vagy macskájának bundáját próbálja ily módon kitisztítani, de tettük semmi ahhoz képest, ami mifelénk történt. Hiszen tegnap kiderült: még a Mikulást is ki lehet, sőt mi több, ki kell mosni. Csak kell hozzá egy multicég és annak tűzeszű, ám gyermekded PR-menedzsere, aki felfigyel arra, hogy lám-lám, itt van ez a kedves nagyszakállú, akinek miután rengeteg kéményen kell lecsúsznia, kormos lesz a ruhája, mint kis Bencének a kemencében. Nosza, segítsünk rajta, mossuk ki íziben, mégpedig cégünk korszerű elöltöltős hipergépében, az ámuló budapestiek szeme láttára. Így aztán, miközben egy energiatakarékos programon egy fékezett habzású, ám roppant intelligens mosópor tisztára varázsolta az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán a Mikulást (!) – a rénszarvasok csak bután néztek, mert ők persze nem fértek bele a gépbe –, azt is bemutatták: a csodamasina mindent kitisztít, nem csak a nagyszakállút. Ezután biztos, hogy amikor a jó öreg megfáradva és ronggyá mosva – igaz, patyolat tisztán – visszatér otthonába a messzi Lappföldre, szentül megfogadja: soha többé nem irányítja szánját Budapestre. Mert az, hogy tele lett a szája mosóporral, és a szárítóprogramon csaknem leégett a szakálla, még csak-csak elmegy, hiszen fontos a tisztaság. De a centrifugálást még egyszer már nem élné túl.

(Magyar Hírlap, 2011. december 7.)