Állni a sarat
2011. december 15., 08:36

Körmendy Zsuzsanna: 2010 óta egy sor intézkedés kifejezetten a középosztály megerősítését szolgálta, például a családi adókedvezmény, az adórendszer átalakítása révén a vállalkozásoknál, a családoknál hagyott pénz (összesen 1280 milliárd forintról van szó!), de ide sorolhatjuk az európai pénzügyi világ által annyit bírált végtörlesztés lehetővé tételét is. Azt az ötvennégyezer családot, amely a végtörlesztés révén otthonában maradhatott, dolgos, összetartó emberek alkothatják, máskülönben nem tudták volna kifizetni a tartozásuk kiváltását jelentő összeget.

A kormány lépése stratégiai fontosságú volt, mert az ötvennégyezer földönfutóvá tett, széthulló család hosszabb távon bizonyosan nagyobb terhet jelentett volna a költségvetésnek, mint amennyi „kárt” a bankok kénytelen voltak lenyelni. Nem arról van tehát szó, hogy a kormány, amikor a középosztály megerősítését tűzi ki célul, tetszőlegesen privilegizált helyzetbe akar hozni egy réteget, hanem arról, hogy polgári társadalmakban mindig is a középosztály volt az a húzóerő, amely munkájával, tehetségével, szorgalmával fölfelé és lefelé is hatással volt az ország állapotára. Ezért fontos, hogy egy „lefelé nyitott” középosztályban gondolkodjunk.

(Magyar Nemzet, 2011. december 15.)