FIDESZ.HU > Vélemények > Publicisztika Nyomtatás
Ablak bezárása
A prés eredménye
Soha nem mentek volna bele a hazai bankok semmilyen komolyabb véráldozatba, ha a kabinet az utóbbi másfél évben nem szorongatja meg a torkukat. Tegnap számszerűsíthetővé vált a megbukottnak kikiáltott kormányzati gazdaságpolitika egyik fontos eredménye.
Létrehozva: 2011. december 16., 11:53

A présbe fogott pénzintézetekből ugyanis konkrétan 600 milliárd forintot sikerült kisajtolni a bajba jutott devizahitelesek terheinek további könnyítésére. S akkor még nem beszéltünk az árfolyamrögzítés és a végtörlesztés százmilliárdot is elérő hatásáról, amit kényszerűségből szintén be kellett tenniük a bankoknak az adósmentő csomagba. Nagy baj, hogy három esztendőt kellett várni erre.

A 2008 októberében hazánkat is elöntő pénzügyi világválság már a decemberi törlesztőrészletnél utolérte a devizahiteleket felvevő magyar polgárokat. Ezt követte a devizaárfolyamok elszállása mellett a cinikus és hányaveti indoklásokkal ellátott egyoldalú banki szerződésmódosítások időszaka. Ekkor nem egy adósnak egyik napról a másikra jóformán megduplázódott a havi terhe. A jegybank elnöke eközben síelni ment, Gyurcsány a küszöbönálló bukásával foglalkozott, Bajnai pedig több hónappal az események után fogott hozzá a pénzintézetek „megregulázásához”. Igyekezett szigorú arcot vágni, berendelte magához a bankok vezetőit, majd a hosszú és kimerítő egyezkedések után megszületett a fényes eredmény.

Bő két hónapig szó sem lehetett kamat- és költségemelésekről, utána pedig egy szankciókkal nem járó, ám szép mondatokat annál inkább tartalmazó magatartáskódexnek kellett volna elrettentenie a pénzintézeteket a további alaptalan haszonszerzéstől. Ennyire futotta akkor. S még ez is felháborodáshoz vezetett a bankok egy részénél.

A devizahitel-tartozások összege pedig közben ütemesen emelkedett. A mai, hatezermilliárdot meghaladó lakossági adósság zöme ebben az időszakban jött össze. Kilakoltatások, árverezési botrányok követték egymást, és mindenki előtt nyilvánvaló volt, hogy az új Orbán-kabinet örökölt egy beélesített, nagy hatóerejű szociális bombát. A devizahitelek betiltásával ezután kezdődő intézkedéssorozat szinte minden eleme egyenként is többet ért annál, mint amit az előző kabinet kiizzadt magából. Az viszont látható volt, hogy a kormányzati lépések teremtette lehetőségekkel eddig zömmel a módosabb, nagyobb megtakarításokkal rendelkezők tudtak élni. Márpedig valódi adósmentés nehezen képzelhető el azok nélkül, akiknek a mindennapi megélhetése került az árfolyamok és a változó banki kondíciók miatt veszélybe.

A tegnap aláírt, összesen és nagyjából ezermilliárd forintos beavatkozást jelentő csomag – a kölcsön negyedének elengedésével, kamattámogatással, az eszközkezelő tevékenységének bővítésével – most e körnek is nyújthat érezhető segítséget, ami remélhetőleg a változatlanul ketyegő bomba hatástalanítására is elegendő lehet.

A teljes publicisztikát a Magyar Nemzet pénteki számában olvashatja.