Érvényesült a tehermegosztásra irányuló kormányzati szándék + képgaléria
2011. december 16., 13:13
Orbán Viktor és Matolcsy György találkoztak a Bankszövetséggel kötött megállapodásban érintett pénzintézetek vezetőivel. A találkozó után Szijjártó Péter sajtótájékoztatón számolt be az ülésen elhangzottakról. A kormány egyértelmű vállalása volt, hogy a magyar embereket nem hagyja adósrabszolgaságban; ennek a vállalásunknak és ígéretünknek megfeleltünk – mondta el a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter a pénteki sajtótájékoztatón reagált Molnár Csaba közleményére is. Képgalériánk megtekinthető itt.

A találkozón a miniszterelnök aláhúzta, nehéz és komoly tárgyalásokon vagyunk túl, ezért gratulált mindenkinek, aki részt vett benne. Orbán Viktor a megállapodást sikernek nevezte, hiszen elviselhető, kezelhető, kiszámítható megoldás született, és érvényesült a tehermegosztásra irányuló kormányzati szándék. A bankok az állam és a családok megosztva, közösen viselik a korábbi, rendkívül kockázatos devizahitelezésből adódó terheket – tájékoztatott az ülésen elhangzottakról Szijjártó Péter. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a megállapodás alapján létrejövő rendszer kiszámítható. A devizahitelezés egyik legnagyobb veszélye a kiszámíthatatlanság volt, melyet a forint árfolyamának állandó változása okozott, és amely legkisebb mértékben a magyar gazdaság valós teljesítményétől és kormányzati működéstől függött – jegyezte meg.

A miniszterelnök világossá tette, hogy a devizahitelekből adódó helyzet az örökségünk egyik legnehezebb részét képezte, ezért volt fontos, hogy megszületett a megállapodás. A kormány egyértelmű vállalása volt, hogy a magyar embereket nem hagyja adósrabszolgaságban; ennek a vállalásunknak és ígéretünknek megfeleltünk, ráadásul megállapodásra jutottunk a bankszektor képviselőivel – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A kormány és a Magyarországon működő bankok közös szándéka, hogy egy jól működő és növekedő gazdaság lehessen hazánkban. Szijjártó Péter aláhúzta: a következő év legfontosabb feladata a gazdaságpolitika számára a recesszió megelőzése, melyben a bankrendszer is érdekelt. A gazdasági növekedéshez jól működő, stabil bankrendszerre van szükség. Ezen közös érdek alapján folytatódnak a tárgyalások a kormány és a bankszövetség között azért, hogy a jövő év elején megköthessék a Növekedési Paktumot – tájékoztatott a szóvivő.

Orbán Viktor azt is világossá tette, hogy a konszolidáció politikájának időszaka kezdődik. Szijjártó Péter emlékeztetett: amikor 2010-ben átvette a Fidesz-KDNP a kormányzást, akkor számos esetben széteső, szétzüllő félben levő rendszereket, alrendszereket találtak. Ezeket a struktúrákat kell átalakítani. A szándékok szerint az esztendő végére az új építmény a törvények szintjén létrejön, és a következő évben már a bejáratás időszakát éljük - fogalmazott Szijjártó Péter.

A Demokratikus Koalíció kiírta magát a demokráciából és jogállamiságból

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke pénteki közleményében azt írta, hogy nem vesznek részt az alaptörvény átmeneti rendelkezéseihez benyújtott módosító indítványok szavazásában. A Demokratikus Koalíció kiírta magát a demokráciából és a jogállamiságból – reagált a közleményre Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón.

Nem kérdés, hogy ha valaki egy demokratikus módon megszavazott alaptörvényen kívül helyezi magát, ha demokratikus döntések semmibevételére szólít fel és azok megsemmisítésével fenyegetőzik, az nyilvánvalóan nem demokrata, pártja nem tartozik a demokráciát és jogállamiságot tisztelő pártok közé – fogalmazott a szóvivő. Megjegyezte: nem újdonság ez Gyurcsány Ferenc és társai gyakorlatában. Ezzel a nyilatkozattal a Demokratikus Koalíció – röviddel pályafutása megkezdése után – már végleg kiírta magát a demokráciából és jogállamiságból – szögezte le Szijjártó Péter.

(fidesz.hu)