Az aggódók chartája
2011. december 20., 11:33

Bíró Zoltán: Így fest – többek között – a demokrácia napjainkban. Közben már csak kétféle ország létezik a nyugati liberális demokráciák körletében: az, amelyiket már leminősítettek és az, amelyet még csak ezután fognak leminősíteni. Amerikából osztják az észt, meghatározzák a demokrácia kritériumait, megbélyegzik az országokat, s úgy tesznek, mintha nem vennék észre, hogy az észosztó ösztönük lefullad a keleti határoknál. Annál bosszantóbb, hogy egy már-már teljesen kifosztott és gyámság alá helyezett kis állam Európa közepén elkezd fészkelődni. Nehéz helyzetében támaszt várna azoktól, akik eddig fosztogatták és regulázták önérdekeik szerint, de eközben saját megoldásokat keres önnön bajaira. Nem akarja tudomásul venni, hogy nincs függetlenség, és csak azoknak van kegyelem, akik az Independent nevű hajón az előző rezsimből áthajóztak az új, a liberálkapitalista rezsimbe, és most hol röhögve, hol tajtékos dühvel támadnak minden függetlenségi mozdulatot.

(Magyar Hírlap, 2011. december 20.)