"Ha ezeket a számokat elmondjuk, akkor tudunk hatni"
2011. december 27., 11:11
Győri Enikő, EU-s ügyekért felelős államtitkár szerint a spórolás közös kényszere mellett a nagyoknak áldozatokat is kellene hozniuk, például az eurókötvény bevezetésével. Abban bízik, hogy Orbán Viktor Barrosónak küldött válasza megnyugtatja az Európai Bizottság elnökét. Az index.hu-nak adott interjújában az államtitkár arról beszél, hogy érez politikai nyomásgyakorlást Magyarországon az EU felől.

"Ha a devizatörlesztésről van szó, akkor azt is nézzék meg, hogy miért történik. Olyan terhet visel az országban minden harmadik család, amit már nem bírnak el. Ha ez a kormány ezt nem oldja meg, akkor egy jó ideig nem fogunk tudni kimászni a válságból. És ha ezeket a számokat elmondjuk, akkor tudunk hatni a partnereinkre. Én még nem tudtam úgy tárgyalni az elmúlt 20 hónapban, hogy ne rökönyödtek volna meg, amikor ezt elmondtam" - nyilatkozta az index.hu-nak Győri Enikő.

Az uniós szerződés kapcsán az államtitkár leszögezte: tisztább és jobb megoldás lett volna, ha a britek nem akadályozzák meg a szerződés módosítását, és akkor 27-es körben, a közösségi jog keretei között érjük el ezeket a célokat. Ez így most egy jogi tornamutatvány lesz. Ez tény. Nem lesz könnyen kivitelezhető, sok kérdőjel van - fűzte hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy uniós intézményeket ruházunk fel feladatokkal egy kormányközi szerződés révén, azért ez önmagában elég veszélyes terep. Az EP-nek például érthető módon erős kételyei vannak, ami nem csoda, hiszen egy kormányközi szerződés tekintetében semmilyen kompetenciájuk sincs. De meg kell nyugtatni a piacokat, hogy még egyszer ilyen helyzetbe az eurózóna országai nem keveredhetnek - jegyzete meg.

A teljes interjú elolvasható itt.

(fidesz.hu - index.hu)