Szájer: Az új alaptörvény az emberek szívéhez is szól + videó
2012. január 3., 09:28
Január elsejével hatályba lépett Magyarország új alaptörvénye. Nem egy száraz jogi anyagról van szó, az új alaptörvény az emberek szívéhez is szól - fogalmazott a Duna TV Közbeszéd című műsorában Szájer József. A politikus szerint a korábbi alkotmányból fakadó hosszú távú problémákkal is sikerül leszámolni az új alaptörvény révén.

Szájer József kifejtette: olyan dokumentum született, amely a polgárok számára érthető, amely megerősíti az államot, és a polgárok jogait is. Az új alaptörvénnyel szemben megfogalmazott kritikákról azt mondta: azok, akik az Operaház előtt demonstrálnak, azért tüntetnek, mert szerintük korlátozzák a szabadságjogokat. A politikus szerint ez önellentmondás, hiszen a tüntetés is azt bizonyítja, hogy mindenki elmondhatja a véleményét. Itt nem lesznek gumilövedékek és kordonnal sem zárják el a parlamentet - tette hozzá.

A bírálatokra reagálva azt mondta: azok, akiknek a választók egyáltalán nem, vagy csak kevés mandátummal szavaztak bizalmat, most külföldön próbálnak téves információkkal tájékoztatni. Szájer József példaként említette, hogy számos lap foglalkozott az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítésével, holott a testület a jövőben bírósági ítéleteket is felülvizsgálat, tehát bővültek a jogkörei - mondta a politikus.

A parlamentben zaklatott munka folyik, mert egy év alatt kellett újragondolni az ország alkotmányos működését, a válság miatt pedig nem lehetett várni a változtatásokkal - fogalmazott Szájer József. Hozzátette: a kétharmados parlamenti többség kivételes lehetőség, mert évtizedeken keresztül húzódó problémákat lehet kezelni általa.

A politikus a közelmúltban lemondott minden Fideszes pozíciójáról, miután feleségét kinevezték a bírói hivatal vezetőjévé. Szájer József ezzel kapcsolatban megjegyezte: feleségét a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választotta meg, neki erre nem volt befolyása. Nem nekem kell a feleségem szakmai előmenetelét segíteni - reagált a felvetésre a politikus.

(hirado.hu)