Selmeczi: Súlyos visszásságokat tárt fel a Kehi
2012. január 6., 11:57
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentésében vannak olyan adatok is, amelyek arra utalnak, hogy a magánnyugdíjpénztárak a működési költségekből más tevékenységeket is finanszíroztak – hangsúlyozta Selmeczi Gabriella a köztévé Ma reggel című műsorában pénteken. A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott szólt arról is, hogy az ellenőrzés még nem zárult le, a következő lépésben a vagyonkezelést, valamint a befizetett tagdíjak befektetését vizsgálják majd.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy olyan megállapodás jöjjön létre az IMF-fel, ami a magyar családok érdekeit szolgálja – jelentette ki Selmeczi Gabriella. A politikus hozzátette: „a tárgyalás fő célja, hogy legyen egy védőháló, amit az IMF nyújt”.

A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott szólt arról is, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a magánnyugdíjpénztárak működési költségeit vizsgálva „súlyos dolgokat állapított meg”. Például a válság legdurvább évében nagyon magas béremelések voltak, a nemzetgazdasági átlag kétszeresével, háromszorosával emelték a vezetők a bérüket, valamint közel 55 millió forint bónuszt is kifizettek – fűzte hozzá.

Úgy fogalmazott, ez nemcsak etikátlan, hanem törvénytelen is, mivel az adott magánnyugdíjpénztár szabályzata azt tartalmazza, hogy bónuszt csak akkor lehet kifizetni, ha eredményes a pénztár működése.

Selmeczi beszámolt arról is, hogy a törvényben meghatározott 4 és fél százalékos működési költséget teljes mértékben kihasználták a magánnyugdíjpénztárak. A jelentésben vannak olyan adatok is, amelyek arra utalnak, hogy a magánnyugdíjpénztárak a működési költségekből más tevékenységeket is finanszíroztak – mutatott rá.

Hangsúlyozta, hogy az ellenőrzés még nem zárult le, a következő lépésben a vagyonkezelést, valamint a befizetett tagdíjak befektetését vizsgálja majd a Kehi.

(hirado.hu-fidesz.hu)