"A kormány bízik a vizsgálat alaposságában és elfogulatlanságában"
2012. január 12., 09:21
A kormányszóvivő csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában megerősítette, a kormány meg akarja várni és alaposan meg akarja fontolni az Európai Bizottság Magyarországgal kapcsolatos vizsgálatának eredményeit.

Brüsszelben nem adtak intőt Magyarországnak, csak azt közölték, hogy mit vizsgálnak - mondta Giró-Szász András a műsorban.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a kormány bízik a vizsgálat alaposságában és elfogulatlanságában. Megismételte, hogy a kormány nyitott minden érdemi kérdés megvitatására, legyen az a jegybanktörvény, az adatvédelemmmel kapcsolatos törvény vagy a bíróságokkal kapcsolatos elképzelés.

Magyarország tiszteletben tartja az uniós szerződésekből fakadó együttműködéséi kötelezettségét, de meg kívánja várni és alaposan meg akarja fontolni a bizottsági vizsgálat eredményeit - mondta a kormányszóvivő. A túlzott deficiteljárás kapcsán Giró-Szász András megjegyezte, hogy a kormány szintén nyitott az észrevételek megtárgyalására.

Az Európai Bizottság szerdán erősítette meg aggályait több, nemrég elfogadott magyar törvénnyel kapcsolatban is, és várhatóan követelni fogja Magyarországtól a jegybankra, a bírói karra és az adatvédelmi hatóságra vonatkozó vitatott szabályozás megváltoztatását. A bizottság emellett úgy véli, Magyarország nem tett elegendő intézkedést azért, hogy "időben és tartósan" kiigazítsa túlzott államháztartási hiányát.

(hirado.hu-fidesz.hu)