FIDESZ.HU > Vélemények > Publicisztika Nyomtatás
Ablak bezárása
Magyarok
Ugyanazon társaság két különböző taxisával volt szerencsém az elmúlt napokban utazni. A sofőrök, mint kiderült, nagyjából hasonló egzisztenciális helyzetben lévő, középkorú férfiak, kb. ugyanolyan, valaha jobb napokat látott autójukkal űzik vállalkozásukat évek óta. Az állandó éjszakázástól hasonlóan megviselt arcok, ugyanazok a problémák: lakás, kocsi, gyerek… S mégis két külön világ.
Létrehozva: 2012. január 16., 11:47

Az első megrögzött Fidesz-hívő. Számára minden, amit Orbán Viktor tett, szent és sérthetetlen. Minden bajok okozója az IMF, a nemzetközi pénzvilág, a hazai álbaloldali ellenzék, a kommunista sajtó, na és persze Bajnai, de leginkább Gyurcsány. Megingathatatlan hittel és lelkesedéssel várja a kormánypárti tüntetéseket, s azt reméli, méltó választ adnak majd ezek az utóbbi hetek elképesztő nemzetközi támadására Orbánék ellen. Igen, megszenvedi ő is a magas üzemanyagárakat, a felemelt törlesztőrészleteket és mindent, ami egy átlagember sújt ma Magyarországon, de eszébe sem jut, hogy mindezekért a jelenlegi kormányt hibáztassa.

A másik taxis viszont felmondta az összes vádat, ami csak elhangzott az Orbán-kormány ellen mind ez ideig. A sajtótörvényt emlegette, meg hogy viktátor, és hogy már a világon mindenki minket utál, vagy éppen rajtunk röhög. A szabadságharcunkon. Nem beszélve arról, hogy a benzinár az egekben, egy-egy híváskor már azon gondolkodik, érdemes-e egyáltalán elindulni a fuvarért. Hisz úgysem keres rajta szinte semmit. De mielőtt félreértettem volna, közölte, hogy nem ám a Fidesz ellen van ő, elege van neki az összes létező pártból, az MSZP-ből éppúgy, mint a Jobbikból. Egyikre sem szavazna, igaz, mióta „gengszterváltás” volt, nem volt ő még egyszer sem választani, de most már nem is megy, mert volt neki egy fuvarja a minap, egy bírónő, aki elmagyarázta neki, hogy most már olyan a választási rendszer, hogy csak a Fidesz győzhet. Meg ez a bírónő azt is elmagyarázta még, hogy azért van most Orbán hatalmon, merthogy 2010-ben csak a fideszesek mentek el szavazni, úgy csinálták „ezek”, s a legközelebbi választáson is ez lesz a helyzet, úgyhogy minek is fáradjon…

Az ember ilyenkor megmarkolja erősen a kapaszkodót, kinéz óvatosan a szélvédőn, megvan-e még a világ… (S persze mellékesen azon is elgondolkodik, vajon milyen ítéleteket hozhat egy bírónő, aki ennyi ostobaságot beszél egy törvényről…)

A világ megvan, s benne Magyarország is. Itt élünk, ezekkel az emberekkel, a hívőkkel, a hitetlenekkel, a gyűlölettel és a szeretettel, a hamis illúziókkal és az ostobasággal, a becsapottakkal és a rajongókkal együtt. Mindannyian mi vagyunk, magyarok. Idebent alig tízmillióan, odakint meg még egy kevés, az is fogyóban.

A teljes írás elolvasható az MNO-n.