Hősiesség és cselekvőképesség a legszélsőségesebb helyzetekben
2012. január 17., 11:58
"Raoul Wallenberget pontosan 67 évvel ezelőtt vette őrizetbe a szovjet titkosrendőrség, sorsáról, halálának körülményeiről azóta sincsen biztos információ. A svéd diplomata számtalan ember életét mentette meg; a náci, illetve nyilas gyilkosok tevékenységét ott akadályozta meg, ahol csak tudta" - mutatott rá Schöpflin György fideszes EP-képviselő a Wallenberg év kezdete kapcsán.

A néppárti politikus kifejtette: Raoul Wallenberg hős volt, ám hősiességéért életével fizetett. A náci és nyilas gyilkosokat túlélte, a szovjeteket azonban már nem. A magyar kormány ezt az évet Wallenberg születésének századik évfordulója alkalmából Wallenberg évnek deklarálta. "Raoul Wallenberg méltó jelképe nemcsak a hősiességnek, hanem a cselekvőképességnek is, hiszen küldetését a legszélsőségesebb helyzetekben is folytatta. Ezért ünnepeljük és őrizzük emlékét"- mondta el Schöpflin György.

Háttér: A magyar kormány 2011 novemberében határozatban döntött arról, hogy Raoul Wallenberg születésének századik évfordulója alkalmából a 2012-es évet Raoul Wallenberg évnek nyilvánítja. A Wallenberg év hivatalos megnyitójára a mai napon, a svéd diplomata elhurcolásának évfordulóján kerül sor a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol beszédet mond többek között Martonyi János magyar, és Carl Bildt svéd külügyminiszter.

(fidesz.hu)