"A következő fontos terület a családi gazdálkodók ügye"
2012. január 18., 11:05
A Darányi-terv a nemzeti vidékfejlesztési stratégia végrehajtási keretprogramja - mondta az m1 Az Este című műsorában a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor úgy fogalmazott: ez annak a vidékstratégiának a végrehajtó programja, amely a magyar vidék és a magyar gazdaság problémáival foglalkozik.

A program mintegy 300 milliárd forintos támogatást biztosít a pályázóknak. Ezeket uniós és belföldi forrásokból teremtik elő - jelentette ki a miniszter, hozzátéve: ezt a pénzt a következő két és fél évben osztják majd szét, pályázatok útján.

Az összegből igényelhetnek például az állattartás, illetve a fiatal gazdák támogatására, de a különböző élelmiszeripari berendezések vásárlására is a pályázók. A programnak olyan részei is vannak, amelyek a termelőkre vonatkozó szabályok egyszerűsítésével foglalkoznak - mondta Fazekas Sándor.

Arra a kérdésre, hogy mennyire lesz bonyolult a pályázati rendszer, a vidékfejlesztési miniszter úgy válaszolt: azon dolgoznak, hogy a szabályok itt is egyszerűsödjenek. Áttekintik azokat a területeket, ahol van lehetőség egyszerűsíteni: ilyenek például a helyi értékékesítés és feldolgozás, illetve a helyi közétkeztetés támogatása - fejtette ki Fazekas Sándor.

A következő fontos terület az őstermelők, valamint a családi gazdálkodók ügye - jegyezte meg a politikus, hozzátéve: áttekintik a rájuk vonatkozó szabályokat is, és ha lehet, ezeken is egyszerűsítenek.

A földtulajdon ügyével kapcsolatban a politikus kijelentette: ennek rendezése a kormány kiemelt céljai közé tartozik. Jelenleg egy olyan demográfiai földprogramon dolgoznak, amely lehetővé teszi, hogy azok a családok, akik vidéken szeretnének letelepedni, megfelelő támogatásokhoz jussanak.

Fazekas Sándor szerint a magyar vidék akkor lehet életképes és adhat megélhetést, ha a családok állami támogatással gépeket és eszközöket is vásárolhatnak.

(hirado.hu-fidesz.hu)