53 millió forinttal több maradhat a kaposváriak zsebében
2012. január 25., 08:38
A korábbi tervekkel ellentétben nem emelkedik Kaposváron a szemétszállítás díja, a víz- és csatornaszolgáltatás díjai pedig csak 2,5 százalékkal nőnek - döntött Kaposvár képviselőtestülete egyhangúlag a kedd esti rendkívüli közgyűlésén.

A somogyi megyeszékhely közgyűlése tavaly novemberben még nettó 3,67 százalékkal kívánta emelni a szemétszállítási díjakat, a víz- és csatornaszolgáltatás díjainak pedig nettó 4,7, illetve 4,2 százalékos emelésére készült. Az elmaradó, illetve mérsékeltebb díjemeléseknek köszönhetően - a városvezetés számításai szerint - 53 millió forinttal több maradhat a kaposváriak zsebében. A közgyűlés az Országgyűlés által decemberben elfogadott új szabályokat szem előtt tartva hozta meg döntését, amelynek értelmében a víz- és csatornaszolgáltatásnál legfeljebb 2,5 százalékos díjemelés engedélyezett 2012-ben, a hulladékkezelés díjai pedig nem emelkedhetnek a 2011. december 31-én érvényes ár fölé.

Szita Károly polgármester az előterjesztésről korábban tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy számos település reagált úgy az Országgyűlés döntésére, hogy decemberben megemelte a közszolgáltatási díjait, de Kaposvár tovább kíván haladni abba az irányba, amely a közszolgáltatások terén az ország egyik legolcsóbb városává tette az elmúlt években.

A közgyűlés tárgyalta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) Kaposvár pénzügyi helyzetének elemzéséről szóló jelentését is. A vizsgálat egyebek közt megállapította, hogy az önkormányzat működési kockázatát 2007-2010 között csökkentette a költségvetés pozitív egyenlege. Az önként vállalt feladatok aránya nem befolyásolta az önkormányzat működésének biztonságát. A jelentés rámutatott arra is, hogy a vizsgált időszakban az önkormányzat felhalmozási bevételeinek és kiadásainak egyenlege hiányt mutatott, bár ennek forrásai biztosítottak voltak, egyebek közt kötvénykibocsátás és hitelfelvétel révén. A vállalt fejlesztésekkel kapcsolatban megállapította, hogy a jövőben teljesítendő kifizetésekre a fedezet rendelkezésre áll - hitelek, támogatások és saját forrás révén -, így az felhalmozási kockázatot nem jelent. Az ÁSZ megállapításai alapján javaslatokat fogalmazott meg Kaposvár vezetése számára. A város ez alapján intézkedési tervet készített, amelyet a fideszes többségű közgyűlés két ellenzéki képviselő "nem" és egy tartózkodása mellett elfogadott.

(MTI-fidesz.hu)