Tarlós: Ennél jobb eredményt nem lehetett elérni BKV-ügyben
2012. január 25., 14:25
Tarlós István főpolgármester szerint a BKV finanszírozásával kapcsolatban adott körülmények között nem lehetett jobb eredményt elérni.

A főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a tagi kölcsön a főváros likvid tartalékából származik, ez arra elég, hogy a január végén esedékes hiteltörlesztését ki tudja fizetni a BKV, ehhez sehonnan nem kell elvonni.

A zárolásokkal kapcsolatban Tarlós István jelezte: Budapest megpróbál még 20 milliárd forintot összeszedni több tételből, ennek egy része a most megszavazott 9 milliárdos kölcsön is, a további lépések viszont akár iskolabezárásokhoz is vezethetnek, az oktatási szférát nagyon súlyosan érinthetik. Felvetődött, hogy megszüntetik a 2 milliárdos nem kötelező feladatellátást is.

Tarlós István közölte: mindent a "végtelenségig" csökkentettek, a cél, hogy bebizonyítsák a miniszterelnöknek és a kormánynak, nem arról van szó, hogy van pénz, csak nem akarják "odaadni". Nincs fedezet a BKV működőképességének és adósságszolgálatának együttes biztosítására, egyedül a főváros nem tudja ezt kezelni. "El kellett menni a falig, sőt (...) még azon túl is" - mondta, hozzátéve: számítanak az ellenzék konstruktivitására is, mert a cél eléréséhez együtt kell működni.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán úgy döntött, 9 milliárdos tagi kölcsönt biztosít a BKV-nak, illetve további 6 milliárd forint támogatást ad a közlekedési társaságnak. Ebből összesen 10 milliárd forintot a napokban átutalnak a BKV-nak, hogy ki tudja fizetni a január 27-én lejáró 9 milliárdos hitelét.

(MTI - fidesz.hu)