FIDESZ.HU > Sajtóanyagok > Közlemények Nyomtatás
Ablak bezárása
Biztonságos betegellátás, fenntarthatóság, munkahelyek megőrzése
Térségi   egyeztetéseket   kezdett   a   Nemzeti   Erőforrás   Minisztérium
Egészségügyért    Felelős   Államtitkársága   az   egészségügyi   struktúra átalakításáról a fekvőbeteg-ellátó intézményekkel. Dr.  Cserháti Péter egészségpolitikáért helyettes államtitkár január 25-től február 6-ig tartó konzultáció-sorozatán az ország 18 pontján találkozik az intézmények vezetőivel és fenntartóival.
Létrehozva: 2012. január 26., 17:16

Az államtitkárság képviselője január 25-én Tapolcán, Körmenden és Csornán a helyi   kórházak   jövőbeni   feladatairól  és  fejlesztési  lehetőségeiről egyeztetett.  A  nap  végén  Cserháti  Péter  Győrben  az  új térség összes kórházának képviselője előtt beszámolt az elmúlt év végén tett, a 2012. évi ágazati  folyamatokat meghatározó lépésekről. Kiemelte: 2011 végén összesen 64,1  milliárd forint többlet került az egészségügybe. Az összeg legnagyobb része  a  lejárt  adósságállománnyal  rendelkező  kórházak konszolidációját szolgálja.   Éppen   ezért   év   elején   megkezdődtek   a  tárgyalások  a beszállítókkal,  valamint  az  orvosi  és  szakdolgozói  bérrendezésről  is tárgyalások folynak.

A  struktúraátalakítás kapcsán Cserháti Péter hangsúlyozta: a legfőbb cél a biztonságos,  mindenki  számára  elérhető,  magas  szintű betegellátás és a gazdálkodás  hatékonyságának  növelése.  Ezt  több  európai uniós pályázati lehetőség is segíti 2011 és 2014 között, így például a kórházi átalakításra 44  milliárd,  a járóbeteg-ellátás átalakítására 13 milliárd, az onkológiai ellátás  fejlesztésére  6,8  milliárd, a sürgősségi ellátás fejlesztésére 4 milliárd forintot lehet felhasználni.

Cserháti   Péter   egészségpolitikáért  felelős  helyettes  államtitkár  az átalakítás  üteméről  elmondta: a fekvőbeteg intézmények új kapacitásaikról és  területi  ellátási kötelezettségükről március 5-31-e között határozatot kapnak  az  Országos Tisztifőorvosi Hivataltól, ezt követően kerülhet sor a működési    engedélyek   módosítására.   A   szolgáltatók   április   18-ig nyilatkozhatnak  arról,  hogy  megfelelnek-e  a  minimum feltételeknek. Ezt követően  120 nap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy szükség esetén pótolják a hiányosságokat  –  tájékoztatott az államtitkárság képviselője. Az Országos Egészségbiztosítási  Pénztár április 30-ig köt új finanszírozási szerződést a szolgáltatókkal, illetve alakítja ki az új beutalási rendet.

A  NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága a struktúraátalakítás során minden  esetben  a  biztonságos  és  magas szintű betegellátást, az egyenlő hozzáférés   elvét   tartja   szem   előtt  függetlenül  a  betegek  anyagi helyzetétől.   A  cél  egyúttal  az  intézményrendszer  fenntarthatóságának megőrzése és fejlesztése, a munkahelyek megőrzése.

Cserháti Péter helyettes államtitkár a következő napokban az ország további területén   folytat   konzultációt   a   szakma  képviselőivel.  A  térségi egyeztetések eredményéről az államtitkárság a konzultáció-sorozat lezárulta után számol be.