Pécs fokozottan készül az extrém időjárási viszonyokra
2012. február 1., 17:49
A szolidaritás fontosságára emlékeztetett Páva Zsolt, Pécs polgármestere a hét végére várható rendkívül hideg időjárás és havazás okozta tragédiák, balesetek megelőzése érdekében szerdán.

A fideszes politikus a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatóján arra szólított fel, hogy mindenki figyeljen embertársaira és segítsen azokon, akik magatehetetlenek, láthatóan nem tudnak törődni a testi épségükkel, függetlenül attól, miért szorulnak támogatásra. Utalt rá, a meteorológiai előrejelzések szerint péntektől Baranya keleti felén, azon belül Pécsen is rendkívüli hideg és erős havazás várható.

Páva Zsolt szólt arról, hogy a város fokozottan készül az extrém időjárási viszonyokra. A helyi távfűtő vállalat, a Pétáv Kft. megerősített ügyeletet tart és készen áll a távfűtéssel kapcsolatos meghibásodások gyors elhárítására.

Hozzátette: a pécsi hajléktalanok ellátását végző Támasz Alapítvány a nappali és az éjszakai melegedőjében egyaránt fogadja a fedélnélkülieket. Számukra az előbbiben 350, az utóbbiban 221 férőhelyet biztosítanak.

A polgármester szólt arról is, hogy a közterület-felügyelet minden munkatársát mozgósítva folyamatos járőrözéseket tart, és a felügyelők szükség esetén teával kínálják a rászorulókat.

Páva Zsolt elmondta, a városüzemeltető cég, a Biokom Kft. szakemberei felkészültek a síkosságmentesítésre, érdemes azonban tudni, hogy a szóróanyag mínusz nyolc Celsius-fok alatt nem hatásos.

A hazautazni nem tudó vidéki diákoknak a Jókai utcai iskola szolgál menedékül, ahol gondoskodnak megfelelő ellátásukról is. Pécs krízishelyszíne a Lauber Dezső Sportcsarnok lesz: az épület mindenki előtt nyitva áll majd, akinek nincs lehetősége más meleg helyre betérni.

Az MTI a Pécsi Egyházmegyétől úgy értesült, hogy a hideg időjárásra való tekintettel éjszaka is nyitva lesz a kertvárosi plébánia hajléktalanok számára fenntartott nappali melegedője, a Tüskésréti úti Remény Háza. A Katolikus Karitász pedig, ahogy a tél több napján is, forró teát és takarókat oszt a melegedni vágyóknak.

A Pannonpower Holding Zrt. arról tájékoztatott, hogy a Pécsi Hőerőmű az extrém időjárási viszonyok között is képes a mintegy 31 ezer távfűtéses háztartás és félezer egyéb fogyasztó hőenergiával való zavartalan ellátására.

A hét végétől egy átlagos téli naphoz képest naponta 15-20 százalékkal lesz szükség több hőenergiára, amelyet az erőmű biomasszablokkjával és gázkazánjaival anélkül biztosíthat, hogy megközelítené kapacitása maximumát. A megnövekedett hőigény előállításához szükséges alapanyag is rendelkezésre áll.

(MTI-fidesz.hu)