A múlt átfogó feltárására, tisztázására nem került sor
2012. február 3., 11:01

A svéd kormány vezető pártja, a konzervatív-liberális Mérsékelt Párt, valamint a Kereszténydemokrata Párt európai parlamenti képviselői (Gunnar Hökmark, Anna-Maria Corazza Bildt, Christofer Fjellner, Anna Ibrisagic, Alf Svensson) terjedelmes cikket jelentettek meg január 29-én Svédország második legnagyobb napilapjában, a Svenska Dagbladetben. (...)

Meglepésüknek adnak hangot, hogy a liberális politikusok ilyen „határozottan kiállnak a letűnt Magyarország kommunista törvényei és szabályai mellett. Az 50 éven át vasfüggöny mögé szorított kommunista országok közül Magyarország az, amelyet a legkevésbé sikerült megreformálni. A reformok korán elkezdődtek, de éppen ezért sohasem lettek eléggé mélyrehatóak. A régi kommunista struktúrák óvatosan, észrevétlenül nyertek új, demokratikus formát. A volt kommunisták demokratákká alakultak át olyan pártokban, amelyek nevét a nyugati világból ismerjük. A sajtóorgánumok azok magántulajdonába kerültek, akik korábban irányították őket, a múlt átfogó feltárására, tisztázására nem került sor. Új jelmezekben a régiek vették át az irányítást” – világítják meg a svéd olvasóknak a változások hátterét.

(hetivalasz.hu - 2012. február 3.)