A működés biztonságát pénzügyi tartalékokkal is megalapozzák
2012. február 10., 09:08
Székesfehérvár polgármestere szerint az önkormányzat a város biztonságos működését garantáló, precíz, feszes költségvetési javaslatot készített. Cser-Palkovics András (Fidesz) erről a jövő héten a közgyűlés elő kerülő javaslat csütörtöki benyújtásakor beszélt.

A polgármester azt mondta: az utóbbi évek legnehezebb költségvetési esztendeje lesz az idei Székesfehérváron, az önkormányzatot ugyanis a büdzsé csaknem 32 milliárd forintos kiadási főösszegének a kilenc százalékát kitevő 2,8 milliárd forint adósság törlesztése terheli.

A működés biztonságát pénzügyi tartalékokkal is megalapozza az önkormányzat.

A büdzsé az Állami Számvevőszék által javasolt, valamint az általános tartalék mellett a közszolgáltatások biztonságos fenntartására, az átalakuló önkormányzati rendszerből adódó feladatok év közbeni többletköltségeinek a fedezetére, az intézményi, a köznevelési és szociális ellátórendszer feladatellátására is képez tartalékot.

A jelentős adósságteher ellenére - bár ez takarékos gazdálkodást követel - valamennyi intézménye működését finanszírozni tudja az önkormányzat, s közalkalmazottjai, köztisztviselői számára cafeteriát is biztosít. Az intézmények biztonságos működtetésére és a béren kívüli juttatásokra 14,4 milliárd forintot fordítanak.

Kiemelt fejlesztésekre és felújításokra 2,2 milliárd forintot terveznek a költségvetésben. Ebből az összegből új bölcsődei, óvodai férőhelyeket alakítanak ki, s folytatódnak a már megkezdett beruházások, köztük a szennyvízcsatorna építése, a belváros rehabilitációja, továbbá orvosi rendelők felújítása és bővítése.

Új beruházásként megkezdődik a Fő utca felújítása, s hozzálátnak a város egyik legforgalmasabb átvezető útjának, a Mártírok útjának a felújítására szolgáló projekt előkészítéséhez. Az útfelújításokra kialakított Saára Gyula-program keretében pedig folytatódnak az útfelújítások.

A költségvetésben prioritást élvez a bölcsődei és óvodai kapacitás bővítése, valamint a közbiztonság javítása.

A város közgyűlése a múlt év végén kötvénykibocsátásról és hitelfelvételről is döntött, de az önkormányzatnak arra az eshetőségre is fel kell készülnie, hogy nem vagy csak magas költséggel juthat banki finanszírozáshoz. Az utóbbi esetben nem szabad élni ezzel a lehetőséggel - hangsúlyozta a polgármester.

A költségvetés 29,7 milliárd forintos bevételi főösszege és a kiadási főösszeg közötti különbségből adódó hiány fedezetét a korábban felvett refinanszírozási hitel idei évre eső hányadának felhasználásával, valamint hitel felvételével vagy kötvénykibocsátással akarja biztosítani az önkormányzat.

(MTI-fidesz.hu)