Megérett az idő a térség összefogására
2012. február 15., 10:23
A nyugati sajtó megnyilvánulásai tényleg nem barátiak, találtak maguknak egy célpontot, ami Magyarország. Ezzel az erővel ez bármelyik közép-európai ország lehetne – húzta alá a Magyar Nemzetnek adott interjújában Schöpflin György. A fideszes európai parlamenti képviselő a nyugati sajtó támadásai mellett kitért a Klubrádió ügyére, a baloldali pártok igazodási kényszerére, és szükségesnek tartja, hogy a közép-európai államok jobban összefogjanak.

A politikus a lap szerdai számában megjelent interjúban a hazánk ellen indított kötelezettségszegési eljárások kapcsán úgy fogalmazott: „nem kell ezek miatt különösen felizgulni. Ezek jogi folyamatok, és az unióban több mint kétezer ilyen van. Ami pedig a nyugati sajtót illeti, ezek tényleg nem baráti megnyilvánulások. Találtak egy célpontot maguknak, ami Magyarország. Ezzel az erővel ez bármelyik közép-európai ország lehetne.”

Schöpflin György elmondta, bár nem hisz az összeesküvés-elméletekben, összeesküvések azért vannak, majd utalt Borut Pahor korábbi szlovén miniszterelnök szavaira Magyarország elszigeteléséről. Schöpflin szerint a baloldal talált magának egy kiváló alkalmat, hogy mozgósítsa magát. Hozzátette: az egészben nem elhanyagolható szerepet játszik Bajnai Gordon Haza és Haladás Alapítványa.

Az ellenzéki pártokkal kapcsolatban elmondta, az MSZP „mindig alkalmazkodnak a fővonalhoz. Ha a pekingi konszenzus lenne a fővonal, akkor ahhoz. De általában az MSZP, a DK és az LMP is baloldali abban az értelemben, hogy Brüsszelben annak fogadják el őket.”

„Hogy egy idegen kormány azt mondja a magyar kormánynak, hogy meg kell szegni a törvényt, frekvenciát adva egy pályázaton vesztes rádiónak, elfogadhatatlan” – fogalmazott, utalva Hillary Clinton Klubrádió érdekében írt levelére.

A néppárti politikus beszélt arról is, össze kellene fogni a kis államoknak. „Az is biztos, hogy az az EU, amelyikben mindig hittem, mint amelyik megadja a kis államoknak a tiszteletet, az kezd felszámolódni. Márpedig egy ilyen Európai Unióban sokkal nehezebb megtalálnunk a helyünket. Talán ez is arra ösztönöz majd bennünket, hogy a térségünkben lévő kis államok – akár tagjai az uniónak, akár nem – és Ukrajna egyfajta szorosabb szövetséget alakítsanak ki. Nem az EU ellen, hanem magunk mellett.”

(Magyar Nemzet ,mno.hu - fidesz.hu)