Járóka Redinget az uniós jog betartatására, Kroest a tények tiszteletére kérte
2012. február 16., 17:48
Járóka  Lívia fideszes EP-képviselő Viviane Redinggel, az Európai Bizottság alelnökével  az  Európai  Unió romastratégiájának tagállami végrehajtásáról folytatott  megbeszélést  .  A  találkozó  során  Járóka  felhívta a biztos figyelmét   a   Szlovák  Nemzeti  Párt  gyűlöletkeltő  plakátkampányára.  A képviselő  a  héten  korábban  levélben  fordult  Neelie Kroes digitális és médiaügyekért  felelős  biztoshoz  is, az Európai Parlament Magyarországról szóló     szakbizottsági    meghallgatásán    elhangzott    kijelentéseivel kapcsolatban.

Járóka  Lívia fideszes európai parlamenti képviselő megbeszélést folytatott Viviane  Redinggel,  az  Európai  Bizottság  alelnökével  és igazságügyért, alapvető  jogokért  és  állampolgári ügyekért felelős biztosával az Európai Roma  Stratégia  végrehajtásáról.  A  magyar  soros  elnökség  alatt tavaly júliusban  elfogadott  és  jelentős  mértékben  az Európai Parlament Járóka által   készített  jelentésére  támaszkodó  keretstratégia  megkövetelte  a tagállamoktól,  hogy  nemzeti  integrációs stratégiájukat tavaly év végégig nyújtsák  be  Brüsszelnek.

A  tagállamok  négy kivétellel eleget is tettek ennek  a  követelménynek.  Járóka  és  Reding  egyetértettek  abban, hogy a mulasztó  tagállamokat  határozottan  fel  kell hívni a pótlásra, és hogy a nemzeti  tervek  értékelése tekintetében döntő jelentőségű lesz a Bizottság tavaszra  tervezett  közleménye.  ez  fogja  ugyanis  meghatározni  az éves jelentések  mércéjét,  így  a  dokumentumnak a tervek megvalósíthatóságára, pénzügyi  megalapozottságára  és  ellenőrzésére kell a hangsúlyt fektetnie. Járóka  a  megbeszélésen  felhívta  továbbá  a  biztos  figyelmét a Szlovák Nemzeti  Párt  magyar-  és  romaellenes  plakátjaira,  amelyek megsértik az Európai  Alapjogi  Karta  21.  cikkének  rendelkezéseit  a megkülönböztetés tilalmáról.

Mint  ismeretes, a Ján Slota vezette párt országszerte "Meddig fogunk  még  ráfizetni  a  cigányokra?",  illetve "A Tátrától a Dunáig csak szlovákul!" feliratú óriásplakátokat helyezett el, amiért Berényi József, a Magyar  Koalíció Pártjának elnöke és a párt három roma képviselője korábban már beadvánnyal fordultak a szlovák főügyészséghez.

"Etikátlan az eljárás"

Járóka   Lívia   a   héten  levélben  fordult  Neelie  Kroes  digitális  és médiaügyekért  felelős biztoshoz az Európai Parlament Állampolgári, Bel- és Igazságügyi  Bizottságában  tett  múlt  heti  kijelentései  kapcsán. Járóka kifogásolta,  hogy  a  biztos  egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt állította:  "Magyarországon mindennapos a kisebbségekkel szembeni hátrányos megkülönböztetés, az iskolai rasszizmus egyre nyíltabb és elfogadottabb, és sokan   az   erőszakos  támadásoktól  való  félelemben  élnek",  mindezt  a Fidesz-kormány   demokratikus   elkötelezettségéről   és   a  magyarországi médiapluralizmusról   szóló  vita  kontextusában.

Járóka  Lívia  levelében hangsúlyozta:  Megdöbbenéssel  vette  tudomásul, hogy a biztos ilyen súlyos vádakat  fogalmaz  meg  anélkül,  hogy  akár  a  legcsekélyebb mértékben is megpróbálná   azokat   tényekkel   és   adatokkal   bizonyítani,  holott  a meghallgatás elején maga a biztos jelezte, hogy aggodalmait tényekre és nem mítoszokra  kívánja  alapozni.  Járóka  etikátlannak  nevezte  az eljárást, hiszen bár a meghallgatás során lehetősége nyílt a magyar romák helyzetéről és  a  magyar  kormány  romaügyben  tett  lépéseiről beszélni, a biztos ezt követően  megismételte  az  állításait,  majd  azt  kérte,  hogy ismeretlen forrásától információit később, nyugodtabb körülmények között vitassák meg. Így az ülést figyelemmel kísérő választópolgárok csak  a  vádakkal szembesültek, míg azok tényszerű cáfolatáról nem.

(fidesz.hu)