FIDESZ.HU > Sajtóanyagok > Közlemények Nyomtatás
Ablak bezárása
Magyarország kész részt venni Líbia újjáépítésében
Létrehozva: 2012. február 21., 08:30

A Népszabadság 2012. február 20-i számában Varga Zsolt újságíró egy "megbízható forrás" információira hivatkozva arról ír, hogy Martonyi János külügyminiszter 2011. decemberében magángéppel utazott Líbiába.

A Külügyminisztérium értetlenül áll a cikk azon kijelentése előtt, miszerint eltitkolta volna a magángéppel való utazást. Az "eltitkolás" azért sem merülhet fel, mert a tárca maga jelezte a fent említett újságírónak, hogy kereskedelmi repülőjárat hiányában a bérelt repülőgéppel utazik a delegáció. A repülőgép költségeit az érintett cégek (Vegyépszer és MOL), valamint a Külügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium arányosan, közösen viselték. A külügyre eső hányad személyenként nem haladta meg azt az összeget, amelybe a légitársaságnál vásárolt repülőjegyek kerültek volna.

Az út időzítésénél fontos szempont volt, hogy maximálhassuk a magyar diplomácia Líbiában elért sikereit. A külügyminiszter a látogatáson minden jelentős politikai és kormányzati szereplővel találkozott. Hazánk líbiai szerepvállalásával összefüggésben azt is fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a tripoli nagykövetség - így a Kormány és a Külügyminisztérium - munkáját többek között Hillary Clinton amerikai és William Hague brit külügyminiszter is méltatta, hiszen a magyar misszió látta el nemcsak az uniós állampolgárok, hanem az Egyesült Államok, Kanada és Horvátország képviseletét is az országban.

A látogatás nem titkolt célja volt, hogy hozzájáruljon a két ország közötti gazdasági kapcsolatok újraindításához. Ahogyan azt az utazással összefüggő tájékoztatónkban is jeleztük, Magyarország kész részt venni Líbia újjáépítésében, különösen az oktatás, a vízgazdálkodás, az építőipar, az egészségügy, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, valamint az energia terén.