A kommunizmus áldozataira emlékeztek Cegléden
2012. február 23., 12:28
Wittner Mária volt a díszvendége annak a megemlékezésnek, amelyet a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartottak február 22-én, Cegléden.

Földi László polgármester köszöntőjében elmondta, hogy az első Orbán-kormány egyik fontos határozatának tartja az emléknap kijelölését. „Bár sokat beszélünk a magyar történelem kiemelkedő eseményeiről; Mohácsról, a Habsburg korról, a török megszállásról és a fasizmus időszakáról is, ám a kommunizmus koráról mintha nem esne elég szó az utóbbi időben” – fogalmazott a városvezető.

Wittner Mária hitelesen tudja az egybegyűltek elé tárni a történteket, hiszen végigélte az 56-os eseményeket, harcolt, sok évet töltött börtönben, és átélte a Kádár korszak minden negatívumát – tette hozzá a polgármester.

Wittner: Nem volt igazi rendszerváltás

A megemlékezésen levetítették a Hóhér, vigyázz! című, Wittner Máriáról szóló portréfilmet, melyet Siklósi Beatrix és Matúz Gábor rendezett. A filmvetítést követő beszélgetésen Wittner Mária, aki a forradalomban való részvételért 13 éven át volt börtönben, jelenleg a Fidesz országgyűlési képviselője, elmondta: A rendszerváltást 56-os csontokkal támasztották alá, de ezek a csontok most porladnak.

„Visszarendeződni látszanak a dolgok” – jegyezte meg. Az 1989-es nem volt igazi rendszerváltás, Kádárék ÁVH-s gyerekeket kezdtek el felkészíteni arra, hogy ezen túl a kapitalizmust építsék – fejtette ki Wittner Mária.

Amikor cellatársát a vesztőhelyre vitték, Wittner Mária megesküdött, hogy beszélni fog a történtekről, és átadja a halálba menők hagyatékát.

Elmondta: január végén részt vett a békemeneten, és ugyanazt az eufóriát érezte és tapasztalta az embereken, mint 56-ban. Hozzátette: Csurka István temetése összehozta a második békemenetet, olyan emberek voltak ott, akik számítanak a valódi rendszerváltásban és a magyar kultúrában.

„Magyarországnak végre olyan miniszterelnöke van, akit az ország sorsa érdekel, aki magyar érdekeket képvisel, és aki ellen borzasztó rágalomhadjáratot folytatnak” – hangsúlyozta Wittner Mária az ünneplők előtt.

(fidesz.hu)