Elfogadták Debrecen idei költségvetését
2012. február 23., 13:43
Elfogadta a debreceni önkormányzat 2012-es költségvetését csütörtöki ülésén a városi közgyűlés; a rendelet 41,7 milliárd forintos bevétellel számol, a város adósságállománya nem nő.

A rendelet szerint az idén 2,5 milliárd forint hitelt vesz fel az önkormányzat, ami megegyezik a 2012-ben kifizetendő tőketörlesztéssel. Helyi adókból 10,4 milliárd, ingatlaneladásokból 2 milliárdos bevételre számít a város.

Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) polgármester a költségvetési rendelet bemutatásakor felhívta a figyelmet arra, hogy az intézményhálózat állami fenntartásba adása jelentősen befolyásolja majd a költségvetést, ezért év közben a módosítására lesz szükség. A parlament döntésétől függ, hogyan módosul a költségvetés, ami a város hitelképességére is befolyással lesz - mondta.

Az még nem látható - folytatta -, hogy az állam milyen feladatokat és milyen forrásokat von magához az önkormányzatoktól, így az intézményfenntartásra költött évi mintegy 10 milliárdos saját bevétel sorsa is kérdéses.

Kósa Lajos jelezte: valószínűtlen, hogy az állam nem von magához helyi adókat vagy átengedett bevételeket, de az iparűzési adó egy uniós szabályozás miatt szinte biztosan az önkormányzatoknál marad.

A stratégiai célkitűzések között említette, hogy az önkormányzat vagyona nagyobb mértékben nőjön, mint a felvett kölcsönök nagysága, hogy csökkenjen a hitelállomány, valamint hogy a költségvetési főösszeg legalább 10 százalékát beruházásokra fordítsák.

Kérdésre válaszolva Kósa Lajos kitért a 2-es villamos ügyére. Tudomásuk szerint jelenleg 450-500 millió forintnyi alvállalkozói számla nincs kifizetve. Mint mondta, az önkormányzatnak nem dolga a kifizetések ügyében eljárni, ennek ellenére ki fognak állni a főleg debreceni alvállalkozók érdekei mellett, és addig nem fogják a beruházás befejezéséhez szükséges szerződésmódosítást aláírni, amíg a kivitelező konzorcium nem fizet. A villamosprojekt 2014-re tervezett befejezése nem fog csúszni - tette hozzá.

A vitában Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester kitért a kohéziós pénzek befagyasztására, ami befolyásolhatja az intermodális közlekedési csomópont építését.

A közgyűlés döntött arról is, hogy március 1-jével napi 150 forintos gondozási díjat vezetnek be az önkormányzati fenntartású bölcsődékben. Ez alól mentesülnek többek között azok a családok, amelyekben három vagy több gyermek van, illetve ha a gyermek tartósan beteg, vagy fogyatékkal él.

(MTI-fidesz.hu)