A miniszter a Rába-parti városban megtekintette a Babati Húsfeldolgozó Kft. üzemét, majd részt vett a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) kibővített elnökségi ülésén.
A szaktárca vezetője együttműködési megállapodást írt alá arról, hogy a minisztérium segíteni fogja a terméktanácsot abban, hogy olyan szakmaközi szervezetté válhasson, amelyek az Európai Unióban is sikeresen működnek.
Kiemelte, hogy a húságazatban is szükség van az összefogásra, arra hogy az ágazat szereplői felismerjék közös érdekeiket, és ha kell, közös erővel tudjanak a piacon. Annál is inkább, mert a belső piacon a versenytársak olcsó dömping termékekkel jelennek meg, miközben a külső piacokon mások szerezték meg azokat a pozíciókat amiket mi elveszítettünk - mondta a miniszter.
Éppen ezért minden tőlünk telhetőt el kell követni a versenyképesség javítása, a magyar termékek piacra juttatása érdekében, mert az újabb magyar termékek megjelenése újabb magyar munkahelyeket jelent - fűzte hozzá.
Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, hogy egy sor ágazati program már elkészült a Darányi Ignác Terv keretében. A húságazatot érintő legmarkánsabb célkitűzés az, hogy a hazai 3-3,5 milliós sertésállomány belátható időn belül megduplázódjon - tette hozzá.
Cikk: | "A cél a két ágazat egészséges arányának helyreállítása" |
Cikk: | Fazekas: A magyar élelmiszer versenyképes az orosz piacon |
Cikk: | Fazekas: Elsődleges a természeti értékek gyarapítása |