"Nagyon szokatlan a kohéziós támogatások felfüggesztéséről szóló javaslat"
2012. február 24., 13:13
Nagyon szokatlan döntésnek nevezte a Magyarországnak járó kohéziós EU-támogatások felfüggesztésének kilátásba helyezését pénteki londoni sajtóbeszélgetésén Szájer József.

A Fidesz európai parlamenti képviselője, az EP néppárti képviselőcsoportjának alelnöke a londoni magyar nagykövetségen brit és magyar újságírók előtt kifejtette: azért tartja nagyon szokatlannak az eljárást, mert az Európai Bizottság a felfüggesztésről szóló javaslatot egy "feltételezett helyzetre alapozta", a 2013-as költségvetéssel kapcsolatos magyar és bizottsági álláspontok eltéréséből kiindulva.

Szájer József szerint a hiányvárakozások közötti eltérés mintegy 0,25 százalékpont, mivel a magyar kormány éppen 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiányt vár jövőre, Brüsszel várakozása ugyanakkor 3,25 százalék. A magyar EP-képviselő szerint ráadásul olyan időszakban alkalmazzák első ízben egy EU-tagállam esetében "ezt a nukleáris opciót" (vagyis a kohéziós támogatások felfüggesztését), amikor például Görögország magánbankokkal szembeni adósságainak felét éppen elengedik. Szájer József szerint Magyarország és Görögország "nagyon különböző bánásmódban" részesül.

A politikus nagyon szokatlannak nevezte pénteki londoni tájékoztatóján azt is, hogy az EU-bizottság elnöke még a jegybanktörvény elfogadása előtt levélben kérte a törvényalkotás leállítását. Szájer József szerint az eljárási rend ugyanis az, hogy egy adott tagállam elfogad egy törvényt, és a bizottság ezután kezd hozzá annak tanulmányozásához. "Ez a játékszabály, de a játékszabály, a kötelezettségvállalás a klub előírásainak (betartására) nem egyoldalú dolog, ez a másik oldalra is vonatkozik (...) nagyon szokatlan eljárás az Európai Bizottság részéről, hogy ilyesmit írjon".

Az EP-képviselő szerint ez még a magyar alkotmányos renddel sincs összhangban, a magyar miniszterelnöknek ugyanis nagyon korlátozottak a lehetőségei egy adott törvényjavaslati elem visszavonására, ha a javaslat már a parlament előtt van. A tájékoztató után - az MTI kérdésére, hogy mi a véleménye azokról az elemzői véleményekről, amelyek szerint a kohéziós támogatások felfüggesztésének felvetése az EU tárgyalási taktikájának része lehet - Szájer József kijelentette: meggyőződése szerint az EU-bizottságnak az európai uniós jogot kell betartatnia, ami annyit jelent, hogy a szabályokat nem nyomásgyakorlásra kell felhasználni. "Ami ebben a döntésben meglepő, az az, hogy egy hipotetikus, jövőbeni kérdésre vonatkozóan javasolja felfüggeszteni a kohéziós támogatások egy részét" - tette hozzá.

Szájer József szerint ez nemcsak szokatlan, de az sem biztos, hogy jogilag teljes mértékben korrekt, mivel egy ilyen típusú felfüggesztést - különösen akkor, amikor ezt első ízben alkalmazná a bizottság - nagyon szigorúan és alaposan végig kell gondolni jogilag. Ha ezt politikai nyomásgyakorlásra akarják felhasználni, az szembemenne az európai joggal és szokásokkal - fogalmazott a Fidesz EP-képviselője.

Kijelentette: különösen abszurd, hogy egy olyan országgal szemben akarják gyakorolni ezt a szabályt, amely éppen óriási erőfeszítéseket tesz az uniós hiányelőírás betartására. Magyarország esetében öt-hat évvel ezelőtt az Európai Bizottság nem volt ennyire szigorú - mondta az MTI-nek Szájer József.

Hozzátette: véleménye szerint az EU-bizottságnak is van felelőssége abban, hogy Magyarország ennyire eladósodhatott. Londoni felzárkózó térségi elemzők a kohéziós támogatások felfüggesztésének kilátásba helyezésével kapcsolatban a héten úgy vélekedtek, hogy ez inkább az IMF/EU-finanszírozási csomaggal kapcsolatos uniós tárgyalási taktika része lehet. A JP Morgan bankcsoport londoni elemzői ezzel kapcsolatos kommentárjukban közölték, hogy véleményük szerint a támogatások folyósításának felfüggesztése "messze nem eldöntött tény", és e lépés tényleges megtétele Brüsszel részéről "továbbra is valószínűtlen".

(MTI-fidesz.hu)