"Nem kerül többé hátrányba a megye egyik települése sem"
2012. február 28., 17:54
A Pest megyei önkormányzat elnöke szerint megszűnhet a főváros és a Pest megyei települések közötti, az EU-s fejleszti források aránytalan elosztása miatti feszültség, miután január óta a megyei önkormányzatok döntenek a területfejlesztési kérdésekben; Szűcs Lajos (Fidesz–KDNP) erről egy szigetszentmiklósi tanácskozáson beszélt kedden.

A politikus a Csepel-sziget és Környéke Többcélú Önkormányzati Társulás (CSÖSZ) felkérésére tájékoztatta a társulásba tömörült húsz település vezetőit a megye új szerepéről és feladatairól.

Mint hangsúlyozta, a megváltozott helyzetben az egyik fő cél a megyék szolgáltató tevékenységének kialakítása. Úgy fogalmazott: az eddigi pályázati rendszer helyébe a programalapú finanszírozás lép, vagyis a települések tesznek javaslatokat a fejlesztésekre, majd ezeket a javaslatokat a megyei önkormányzat koordinálja.

Szerinte "győzelemmel felérő döntés" született, amikor a területfejlesztés a megyékhez került, mert így Pest megye és a főváros viszonya is rendeződhet. Nem kerül többé hátrányba a megye egyik települése sem a fejlesztési források elosztásánál – tette hozzá.

Az MTI információi szerint a "saját" központtal nem rendelkező Pest megye és Budapest részére jóváhagyott EU-s források 75 százalékát rendre a főváros vitte el, és csak a fennmaradó 25 százalékon osztozhattak a régiós települések. A Pest megyei önkormányzat vezetője ennek az aránytalanságnak a megváltozását is reméli az új szisztémától.

Ambrus András, a megyeháza sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, hogy a keddi fórum annak a sorozatnak a jegyében zajlott, amelynek keretében - változó helyszíneken - Szűcs Lajos tájékoztatja a térség polgármestereit a megye új szerepéről és feladatairól. A kétirányú egyeztetések az év második felében megszülető területfejlesztési törvény előkészítésének is tekinthetőek - tette hozzá a sajtófőnök.

A CSÖSZ 2005-ben azzal a céllal jött létre, hogy biztosítsa a kistérségben élő mintegy 150 ezer ember számára a közszolgáltatások minél magasabb színvonalát, illetve segítse a területet érintő projektek megvalósulását – mondta Ambrus András.

(MTI-fidesz.hu)