Teniszfal-diplomácia
2012. február 29., 09:29

Megyeri Dávid: Mai napig a legalpáribb, legbárdolatlanabb gesztusok közé tartozik nem válaszolni egy levélre. A válasz elmaradása azt jelzi, hogy az illető nincs otthon nem csupán az euroatlanti etikettben, de még a jó modor alapvető ismereteit sem sajátította el.

(...)

A Szovjetunióban és a keleti csatlós országokban volt bevett gyakorlat, hogy a hivatalok, az egyáltalán nem európai tanácsok semmilyen választ nem adtak a kritikus hangot megütő vagy csupán érdeklődő levelekre. Illetve adtak - kíméletlen retorziókat. Nem tűrhették ugyanis a diktatórikus hatalom birtokosai, hogy a lakosság egyenrangúan viselkedjen velük szemben - mintha jogállam lenne. A szájzáras nemzetközi nem válaszolók tehát mintha a vasfüggöny rossz oldalára kerültek volna. Mintha mi képviselnének a nyugati civilizációt, ők pedig  a keleties bojármentalitást. Lehet, hogy nem is nálunk maradt el a rendszerváltozás, hanem Nyugaton?

(Magyar Nemzet, 2012. február 29.)