"Minden tagállamot egyformán kell elbírálni"
2012. március 3., 12:37
A cseh kormányfő szerint politikai okai vannak annak, hogy az Európai Bizottság nemrégiben azt javasolta, függesszék fel a Magyarországnak szánt jövőbeni kifizetéseket az Európai Unió kohéziós alapjából, mert Budapest nem kezeli hatékonyan a túlzott deficitet.

"Személyes meggyőződésem, hogy egyenlő bánásmódra van szükség, és hogy az Európai Unió tagállamait nem oszthatjuk egyenjogúakra és még egyenjogúabbakra" - jelentette ki Petr Necas abban az interjúban, amelyet szombaton közölt a Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap. A cseh miniszterelnök egy hete nyilatkozatban helytelenítette az Európai Bizottság döntését Magyarországról.

"Nehéz támogatni" az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy részlegesen függesszék fel a Magyarországnak szánt jövőbeni kifizetéseket az Európai Unió kohéziós alapjából amiatt, hogy az ország nem tudta hatékonyan kezelni a túlzott deficitet" - hangsúlyozta akkor a cseh kormányfő állásfoglalásában. "A Cseh Köztársaság miniszterelnökének meggyőződése, hogy a magyar kormány tudatában van az európai uniós tagságból eredő kötelezettségeinek és megteszi a szükséges lépéseket, amelyek meggyőzik majd az Európai Bizottságot: Magyarország őszintén törekszik arra, hogy kielégítő haladást érjen el a költségvetési fegyelmet illetően" - állt a nyilatkozatban. Necas hangsúlyozta: "minden tagállamot egyformán kell elbírálni".

(MTI-fidesz.hu)