FIDESZ.HU > Sajtóanyagok > Közlemények Nyomtatás
Ablak bezárása
A nemzeti vagyon megőrzése és annak visszaforgatása a cél
Létrehozva: 2012. március 7., 09:56

A  Nemzeti  Erőforrás  Minisztérium  Egészségügyért Felelős Államtitkársága elkötelezett  a  közvagyon  védelme  iránt. Éppen ezért a 10 évnél korábban készült    röntgenfelvételek   újrahasznosításával    -   a   sajtóban megjelentekkel  ellentétben  –  nem az előnytelen haszonszerzés támogatása, hanem  az egészségügyben keletkező és megőrzött nemzeti vagyon megőrzése és annak visszaforgatása a cél.

30  évvel  ezelőtt  több,  mint  10  millió  röntgenfelvétel készült évente Magyarországon.  Az  egészségügyi  technológia  fejlesztésével  ez  a  szám némileg   csökkent,  de  még  napjainkban  is  több  milliónyi  hagyományos röntgenfelvétel készül. A százmilliós nagyságrendű röntgenfelvétel 10 évnél hosszabb ideig tartó megőrzése szakmai szempontból nem indokolt, miközben a tárolás  aránytalanul  magas  költségeket  ró a szolgáltatókra. Éppen ezért született meg az a jogszabály, amely előírja, hogy 2012. január elseje után a képalkotó diagnosztikai eljárással készült felvételt annak keletkezésétől számított 10 évig kell megőrizni.

A  NEFMI  Egészségügyért Felelős Államtitkárságának tudomására jutott, hogy különböző  vállalkozások megkerestek több egészségügyi szolgáltatót, hogy a leselejtezett  filmeket  átveszik,  akár  ingyen elszállítás fejében is. Az ágazati  vezetés  azonban  a filmek újrahasznosításából származó hasznot az egészségügybe   –   részben   a  kórházak  elavult  röntgentechnológiájának fejlesztésére, részben más célokra - kívánja visszaforgatni.

Az  egészségügyi közvagyon védelme kiemelten fontos a minőségi betegellátás érdekében.  A félreértések elkerülése érdekében hangsúlyozzuk, hogy a NEFMI
Egészségügyért   Felelős   Államtitkársága   a   GYEMSZI-n  keresztül  arra utasította  a  fenntartásában lévő intézményeket, hogy a selejtezésre ítélt röntgenfelvételeket    kizárólag    az   Egészségügyi   Készletgazdálkodási Intézetnek  (EKI)  adja át. A további hasznosításról egyelőre nem született döntés.