Multifunkcionális sportpályák a nyíregyházi óvodákban
2012. március 7., 13:35
Nyíregyháza négy óvodájában épül multifunkcionális sportpálya. Az erről szóló szerződést szerdán írta alá Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester és Molnár Andrea, az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány elnöke. Az építkezést májusban kezdik, és június 30-án tervezik a sportlétesítmények átadását.

Kovács Ferenc az esemény sajtótájékoztatóján elmondta: a város önkormányzata pályázat útján csatlakozott a programhoz, és 8,5 millió forint saját fejlesztési forrást biztosított az egyenként csaknem 7 millió forintba kerülő pályák költségeihez.

Molnár Andrea hangsúlyozta: a Buzánszky Jenő, az Aranycsapat hátvédje által alapított alapítvány közel negyedmilliárd forintból az ország 33 óvodájában épít multifunkcionális sportpályát az idén. A finanszírozásra a Magyar Labdarúgó Szövetségtől (MLSZ) a sportág fejlesztésére fordítható társaságiadó-pénzekből (TAO) kaptak támogatást.

Kiemelte: az MLSZ által adott összeg már rendelkezésre áll, a megvalósítási szerződéseket folyamatosan kötik meg az érintett települések óvodafenntartóival a 6x12 méteres, palánkkal körülvett, hálóval fedett műfüves - a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda és a tenisz alapjainak elsajátítására egyaránt alkalmas - pályák kialakítására.

Az óvodák a pályákhoz úgynevezett ovifoci-eszközkészletet is kapnak, amelyet az alapítvány Olaszországból szerzett be. Emellett az alapítvány az óvónők speciális képzésében is részt vállal, hogy a gyermekek a foglalkozásokon megfelelően elsajátíthassák a különböző sportágak alapjait.

Az alapítványi vezető arról is szólt, hogy a programban résztvevő óvodásoknak az ügyességfejlesztő játékokból versenyt szerveznek idéntől, és a döntő Budapesten lesz majd.

Az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány 2010-ben Debrecenben, 2011-ben pedig Budapesten, Kőbányán hozta létre első műfüves pályáit. Az idei pályaépítési program március 16-án, Budakalászon indul, majd a három kivitelező társaság sorra építi a létesítményeket az ország 33 óvodájában.

(MTI-fidesz.hu)