A kiváltságos helyzetet kívánják megszüntetni + videó
2012. március 21., 10:51
Változatlanul fenntartjuk, hogy az OBT-nek csak bíró tagjai legyenek, de tanácskozási jogot biztosítana a törvény a legfőbb ügyész és az ügyvédi kamara elnöke, és meghívott civil szervezetek számára is – mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára, a köztévé Ma reggel című műsorában, szerdán.

A bírák nyugdíjazásával kapcsolatban Répássy Róbert kijelentette: a kormány jelezte a Velencei Bizottságnak (VB), hogy az általuk kifogásolt pont az Európai Bizottsággal (EB) folytatott egyeztetés tárgya. Ezzel összefüggésben az államtitkár elmondta: az átmeneti szabályozásra tett javaslat Európa több országában is létezik, amely kimondaná, hogy a nyugdíj korhatárt elért bírák kérelem alapján folytathatnák munkájukat.

Répássy Róbert megjegyezte: jelenleg is átmeneti rendelkezés szabályozza a területet, hiszen az alaptörvény szerint az általános öregségi korhatárig tart a bírák szolgálati ideje, ami nem esik egybe a nyugdíjjogosultságukkal. Hozzátette: most is nagyon sok bíró, aki 62. életévét betöltötte, egyszerre nyugdíjas és aktív bíró is. Ezt a kiváltságos helyzetet szüntetné meg a bevezetni kívánt általános szabály – mutatott rá az államtitkár.

Az igazságszolgáltatás civil kontrollja is biztosított lesz

Nagyon leegyszerűsítve, a Velencei Bizottság álláspontja szerint az Országos Bírói Hivatal (OBH) vezetője túlzottan független. A testület elnökének elszámoltathatóságát erősítő módosítást azonban már benyújtotta a kormány a VB észrevételeire reagálva – fogalmazott Répássy Róbert kérdésre válaszolva.

Hozzátette: a módosítás nemcsak a parlamenti ellenőrzést, hanem a szakmai kontrollt is erősíti. Kifejtette: az Országos Bírói Tanácshoz (OBT) kerülnének bizonyos jogkörök, amelyeket jelenleg még az OBH elnöke egyedül gyakorol. Vétójogot kap az OBT mind a bírói, mind pedig a bírósági vezetők kinevezése tekintetében – fűzte hozzá.

Változatlanul fenntartjuk, hogy az OBT-nek csak bíró tagjai legyenek, de tanácskozási jogot biztosítana a törvény a legfőbb ügyész és az ügyvédi kamara elnöke, és meghívott civil szervezetek számára is – hangsúlyozta az államtitkár, utalva arra, hogy hogyan kívánják az igazságszolgáltatás külső, civil kontrollját megvalósítani.

(fidesz.hu)