Az első éjszaka
2012. március 23., 08:39

Sinkovics Ferenc: Az ügy előzménye, hogy a letűnt MSZP-kormányok el akarták taposni a magyar gazdákat, és a családi gazdaságokat. Már csak azért is, mert mindkettőt nemzeti, illetve fideszes kreálmánynak tartották. És roppant kártékonynak is. Hisz úgy látták, hogy az önállóan vagy családi kötelékben gazdálkodó parasztok öntudatos, kultúrájukhoz, gyökereikhez ragaszkodó emberek, akiknek nincs szükségük semmiféle felsőbb tanácsra és útmutatásra. Így szervezik és működtetik saját közösségeiket, azaz a magyar falvakat is. Az őseiktől örökölt hagyományok szellemében.

Az MSZP viszont inkább azokra a nagyvállalkozókra, értsd „zöldbárókra” bízta volna a magyar vidéket, akik a téeszek és az állami gazdaságok arisztokráciáját jelentették. Ezek a csoportok „selejtáron” szerezték meg annak idején a téeszek és az állami gazdaságok vagyonának értékes részeit, s részvénytársaságokba, saját nagygazdaságaikba vitték át ezeket. Tudni lehet, hogy sorra járták őket annak idején a pártállami megbízottak, mondván, közeleg a rendszerváltás, amelynek során mindent meg kell szerezniük a vidék vagyonából, amit csak lehet. Megszerezték. Ők nem szeretik az önálló, felelős döntéseket hozó, öntudatos vidéki embereket. Vagyis a gazdákat. Ők az agrármunkásokat szeretik. A falut is egy nagy agrárüzemnek tekintik. Munkásszállásnak. Nem pedig egy kulturálisan és mentálisan is meghatározható, autonóm közösségnek.

(Magyar Hírlap, 2012. március 23.)