Érvénytelen az esztergomi népszavazás
2012. március 26., 11:46
A 23927 szavazósra jogosultból 8213-an vettek részt a népszavazáson. A  választópolgárok valamivel több mint 34% gondolta úgy, hogy ezen a  vasárnapi napon az urna elé járul. A népszavazás érvényességéhez  50 százalékos részvétel lett volna szükséges - olvasható az esztergomi Fidesz-KDNP-frakció közleményében.

Megérte? Az adófizetők nyolc millió forintján túl, amibe a  népszavazás került, érdemes volt ismételten ekkora társadalmi  feszültséget gerjeszteni városunkban? - olvasható a közleményben. Mint írják, a feltett kérdések láthatóan nem  vonzottak elegendő szavazót egy érvényes helyi népszavazásra. Jogosan  vetődik fel a kérdés, hogy megérte a szervezőknek egy ilyen volumenű  érvénytelenségbe fulladó népszavazásba hajszolni, amúgy is hányatott  sorsú városunkat?

A szavazástól távol maradók egyértelmű szándékot fejeztek ki, ami nem  a népszavazás intézményének elutasítására, annak jelentőségére, hanem  az azt kísérő erőszakos motívumoknak szólt. Ennek felelőssége azonban  nem a választáson részt vevő polgároké, hanem kizárólag a népszavazási  kérdéseket megfogalmazóké/szervezőké - zárul a dokumentum.

(fidesz.hu)